Chefredaktørens klumme:

Der røg Northside og Helmig - men det går nok

Claus Krogh sætter sin lid til, at myndighederne gør det rigtige. Men tvivlen nager

Mandag aften lød meldingen fra statsministeren: "Til alle jer, der har arbejdet hårdt med at planlægge festivaler, markeder og andre store begivenheder hen over sommeren, har jeg desværre en alvorlig melding. Forbuddet mod store forsamlinger fastholdes til og med august."

Det betyder blandt andet, at Northside bliver aflyst, at Helmigs hjemstavnsfest på stadion er aflyst, og at SmukFest også er aflyst. Det er brandærgerligt og træls af h... til. Men - det er ikke en katastrofe. SmukFest skal nok komme igen i 2021, det samme med Northside - og mon ikke også Helmig kan fylde stadion i 2021?

Også Musikhuset, Aros, Atlas, Train, Den Gamle By og Aarhus Teater er hårdt ramt af den nuværende nedlukning. Kulturminister Joy Mogensen har dog bebudet, at hun også vil lave en økonomiske hjælpepakke til både museer, teatre og spillesteder.

Statsministeren forlængede også lukningen af restauranter, cafeer, fysioterapeuter, frisører og andre erhverv, hvor det er svært at holde afstand, og hvor risikoen for smitte derfor er større. I første omgang frem til 10. maj.

Det er til gengæld en ganske stor udfordring for netop den gruppe af erhvervsdrivende, at de ingen kunder har overhovedet. De kæmper med alt, hvad de har, for at holde deres virksomheder kørende, og man må håbe, at der den 10. maj sker en åbning, således at de igen kan begynde at tjene penge.

Åbningen af samfundet, som statsministeren forud for sidste mandags pressemøde havde bebudet ville komme, handlede i første omgang kun om, at vi skal sende de mindste børn i vuggestue, børnehave, skole og SFO. Begrundelsen var, at de hjemmearbejdende forældre dermed fik bedre mulighed for at arbejde derhjemmefra - for den anden del af det budskab handlede nemlig om, at det skal flest muligt stadigvæk gøre.

Jeg synes, det er utroligt svært at navigere i, hvad der er rigtigt og forkert at gøre i den her tid, og sætter derfor min lid til, at de myndigheder, som beslutter det, gør det rigtige. Men tvivlen begynder at nage.

For hvorfor allerede nu aflyse en festival i august? Hvorfor sende de mindste børn afsted? Hvorfor ikke større forsamlinger end ti? Og det er det, der er allermest træls lige nu - tvivlen om hvorvidt vi gør det rigtige, alt imens samfundet bløder. Har De, kære læser, det også sådan?

Med venlig hilsen

Claus Krogh, ansvarshavende chefredaktør

Publiceret 07 April 2020 17:00