Aarhusianere nyder vejret på Moesgaard Strand trods coronakrisen. Fotoet er fra 21. marts i år.

Aarhusianere nyder vejret på Moesgaard Strand trods coronakrisen. Fotoet er fra 21. marts i år. Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix

Dyrehaven og Moesgaard Strand tæt på at blive lukket

Alt for mange stimler sammen ved de to populære udflugtsmål, mener Aarhus Kommune

Af
Jonas Hvid

JP Aarhus

Byens borgmester og politidirektør sendte i fredags aarhusianerne på påskeferie med en formaning om ikke at klumpe sammen på de populære udflugtsmål, men dette budskab har mange tilsyneladende ikke lyttet til.

Mandag stimlede så mange sammen i Marselisborg Dyrehave og på Moesgaard Strand, at Aarhus Kommune nu overvejer at lukke disse to turmål for at begrænse risikoen for coronasmitte. Det fortæller Kim Gulvad Svendsen, driftschef i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune.

"Vi er bekymrede, fordi der kommer flere og flere til. Vi er tæt på at lukke dem, og politiet synes også, at det er bekymrende," siger han og tilføjer:

"Vi skal blive ved med at være opmærksomme på ikke at gå i flok og at holde afstand. Det virker som om, at det gode vejr, og det, at vi ikke er blevet syge endnu, gør, at folk glemmer det lidt."

Kommunen har sat tællere op i dyrehaven. De viste, at der i hele sidste uge var ca. 6.500 besøgende. Mandag var der 1.500. Ved Moesgaard Strand er der ikke tællere, men her kunne folk fra kommunen mandag middag konstatere, at p-pladserne var ved at være fyldte som på en god sommerdag.

Derfor gik kommunen tirsdag til Østjyllands Politi for at tage ordensmagten med på råd, fortæller Kim Gulvad Svendsen.

"Vi skal gerne kunne sørge for, at folk holder det udstukne afstandskrav. Hvis vi er nervøse for, at de ikke kan det, og politiet begynder at skrive bøder ud, vil vi gå ind og lukke stederne," siger driftschefen, der konstaterer, at det ikke er så let lukke Moesgaard Strand, men at kommunen kan afspærre noget af parkeringsarealet og dermed få færre i området.

Hos Østjyllands Politi siger chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen om situationen i dyrehaven og på Moesgaard Strand:

"Vi er opmærksom på de to steder, og dem holder vi selvfølgelig øje med. Der vil være en øget politimæssig synlighed også de to steder," siger chefpolitiinspektøren.

Han understreger, at det er kommunen, som kan lukke de to steder, mens politiets opgave er at håndhæve, at folk ikke overtræder forsamlingsforbuddet.

"Hvis der er flere end 10 personer, og de er på forsamlet på en måde, der efter vores skøn udgør en særlig fare for smitte, kan vi påbyde dem at forlade stedet," siger Klaus Arboe Rasmussen og tilføjer, at politiet vil vejlede før, at bødeblokken bliver trukket frem.

På et såkaldt doorstep-møde for pressen fredag eftermiddag foran politigården i Aarhus appellerede han og fungerende politidirektør Marian Thomsen til, at østjyderne i påsken besøger andre steder end lige Moesgård Strand, Kalø Slotsruin og andre populære udflugtsmål. Dette budskab gentager Klaus Arboe Rasmussen.

"Vi håber, at man fordeler sig i påskedagene," siger han og tilføjer:

"Vi har ekstra patruljering alle de steder, hvor vi forventer, at der vil være mange mennesker i påsken for at nyde det gode vejr."

Kim Gulvad Svendsen opfordrer ligeledes aarhusianerne til at finde nye besøgsmål.

"Aarhusianerne har det med at tage hen til de steder, de kender. Vi er nok alle sammen nogle vanedyr, men som det her coronaforløb har vist, kan vi godt bryde vaner, og det bør vi også kunne på det her område," vurderer han.

Publiceret 07 April 2020 13:39