Foto:

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Langsom genåbning efter påsken:

De yngste står først i køen

Regeringen har mandag aften fremlagt dele af en genåbningsplan

Af
Danni Paulsen

Et lille lettelsens suk, blev der nok fremstønnet i mange danske stuer mandag aften. I hvert fald hos småbørnsforældrene, der så småt kan begynde at se frem til en lidt mere normal hverdag.

Det var budskabet på pressemødet i statsministeriet, hvor regeringsleder Mette Frederiksen (S) endeligt gav indblik i, hvilke grupper af samfundet der er står først i køen, når den langsomme genåbning af landet kan indledes efter påske.

Og det er altså de yngste, deres forældre, pædagoger og lærere på de yngste trin i skolen.

Pasning af de små gør, at store dele danskerne igen kan vende tilbage til at arbejde for fuld kraft, og er dermed en forudsætning for, at erhvervslivet igen så småt kan løbes i gang.

"Det er der brug for. Der er mange opgaver, der står i kø," sagde statsministeren.

Som at gå på line

Efter påsken er det planen, at daginstitutioner og skoler fra 0.-5. klasse genåbnes. Men skal det blive en realitet, så skal danskerne blive ved med at opføre sig ansvarligt, fastslog Mette Frederiksen, som adskillige gange brugte ordene "forsigtig", "gradvis", "kontrolleret".

"Den her sygdom trækker lange spor. Et lille skred i vores adfærd som individer kan få alvorlig betydning for vores fællesskab. Kan vi se, at tingene begynder at skride, så kommer vi ikke til at genåbne igen efter påsken. Skal vi have en chance for at genåbne forsigtigt og kontrolleret, skal vi finde en hårfin balance. Det bliver som at gå på line. Står vi stille, kan vi falde. Går vi for hurtigt, kan det gå galt. Derfor må vi tage små skridt ad gangen. Vi ved ikke endnu, hvornår vi får fast grund under fødderne."

Hun gav udtryk for forståelse for, at nogle mener, det er for tidligt med en genåbning, mens andre mener, det er for sent.

"Åbner vi for sent, kan det få alvorlige konsekvenser for beskæftigelsen, erhvervslivet og folkesundheden. Men skal vi have en chance for at genåbne forsigtigt og kontrolleret, skal vi finde en hårfin balance. Det bliver som at gå på line. Står vi stille, kan vi falde. Går vi for hurtigt, kan det gå galt. Derfor må vi tage små skridt ad gangen. Vi ved ikke endnu, hvornår vi får fast grund under fødderne."

Nye regler i skole og institutioner

Det er velkendt, at små børn ikke altid mestrer den gode hygiejne og de velovervejede beslutninger, og derfor vil der ved en genåbning være indført nogle retningslinjer.

Børnene skal så meget som muligt være udenfor, mens der ved aktivitet indenfor skal være god afstand. Lokaler skal grundigt rengøres, og er der de mindste sygdomstegn, skal man blive hjemme, lød det fra Frederiksen.

Hun oplyste samtidigt, at skoleeleverne fra 6.-10. klasse tidligst skal forvente at komme i skole igen 10. maj. Og det er besluttet, at de afsluttende eksaminer i år er aflyst, hvorfor årskarakteren vil være gældende.

Statens Serum Institut har erfaret, at børn ikke bliver smittet af corona i så høj grad som voksne.

Statsminsteren åbnede for, at ved yderligere en genåbning, vil blandt andet de små forretningsdrivende, som har store økonomiske kvaler i tiden, kan åbne gradvist.

I den forbindelse fik banker, som ikke har været behjælpelige med kreditter eller tilbudt høje renter, og store udlejere, som ikke vil udskyde huslejekrav, en lille opsang og en appel om at udvise samfundssind.

Mandag var 503 personer indlagt, 139 er på intensiv og 187 er døde.

Publiceret 06 April 2020 20:33