Præsteklumme:

UBUNTU – det stor "VI"

Af
sognepræst Susanne Ramsdal

Åbyhøj

præsteklumme "Jeg lever, fordi vi lever."

Det er, hvad ordet UBUNTU betyder på stammesproget Xhosa. Det er en hel andet måde at fortælle om sig selv på, end vi er vant til.

"Jeg" kan kun tænkes som et "vi."

En forsker satte en leg i gang i en afrikansk stamme. Han hængte nogle søde frugter op i et træ, stillede alle børnene på en række, og sagde, at når han gav lov, skulle de løbe hen mod træet, og den der kom først, fik posen med frugter og måtte beholde dem. Da han råbte "LØB," tog alle børnene hinanden i hånden, løb hen og tog frugterne, satte sig i rundkreds og delte lækkerierne. For livet for dem var helt naturligt UBUNTU.

I skrivende stund er det halve af Danmark sendt hjem. Vi er blevet bedt om at vise samfundssind og passe på hinanden. Ikke for de stærkes skyld, men for de udsattes. Fordi alle er en del af vores VI. Ingen er uundværlig. Alle har vi lige stor værdi. UBUNTU.

Det sætter sammenholdet og næstekærligheden på prøve. Jeg håber og beder til, at vi som folk klarer den prøve med bravur. At vi formår at tage vare på hinanden, at vi oplever glæden ved at vise omtanke og give en hjælpehånd. At vi som folk og enkeltindivider vokser med opgaven, og at vi, når vi igen skal tilbage til den kendte hverdag, tager sammenholdet, fællesskabet og ansvarsfølelsen for hinanden med os. At næstekærligheden har smittet i stedet for virussen.

Jesus udlevede UBUNTU – han kom for at være sammen med os, og i påsken døde og opstod han, for at kunne være sammen med os i al evighed. Han ville ikke, at vi skulle leve uden ham og han uden os. Jeg håber, vi får mulighed for at samles også denne påske og leve med i påskens drama - fra jubel, til død og opstandelse.

Glædelig påske!

Publiceret 04 April 2020 06:00