Ole Schmeltz Søgaard, læge på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, viser her den pilleæske, som patienterne i lægemiddelforsøget vil få medicinen i.

Ole Schmeltz Søgaard, læge på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, viser her den pilleæske, som patienterne i lægemiddelforsøget vil få medicinen i. Foto: Tonny Foghmar

Indlagte i Aarhus afprøver ny medicin mod covid-19

Japansk lægemiddel afprøves i behandling af covid-19

Lægemidlet camostat mesylate er nu ankommet til Danmark, og i dag får den første patient på Aarhus Universitetshospital medicinen som forsøgsbehandling mod covid-19. Det oplyser hospitalet i en pressemeddelelse.

"Vi er selvfølgelig meget spændte på, om medicinen virker mod COVID-19," siger Mads Fuglsang Kjølby, der er læge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og lektor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitetshospital.

Forsøgsbehandlingen sker på baggrund af en bevilling på fem millioner kroner fra Lundbeckfonden.

I marts viste et tysk forsøg, at camostat mesylate i celleforsøg kunne bremse covid-19. Danmark er det første sted i verden, der systematisk afprøver medicinen mod covid-19 hos mennesker, oplyser AUH.

Camostat mesylate kom allerede på markedet i Japan i 1986, hvor den i dag bruges til at behandle halsbrand og betændelse i bugspytkirtlen.

jr

Forskningsprojekt fakta

De 180 danske corona-patienter, der skal deltage i forsøget, vil være frivillige. De vil komme fra alle fem regioner.

Deltagerne vil få tilbuddet om at deltage, når de indlægges på sygehus efter at være blevet testet positive for coronavirus.

Deltagerne vil få at vide, at det er et lodtrækningsforsøg, hvor en tredjedel vil få et uvirksomt middel – en placebobehandling – og to tredjedele vil få aktivstoffet (camostat mesylate).

Hverken læger eller patienter ved, hvem der får hvad.

Patienterne får to tabletter tre gange om dagen i fem dage - og følges derefter i en måned.

Ved at sammenligne de to grupper vil forskerne om 3-4 måneder kunne se, om stoffet kan dæmpe sygdommens forløb.

Når 180 patienter kan evalueres, brydes koden – hvilket betyder, at lægerne nu ved hvilke patienter, der fik henholdsvis aktivstoffet og placebo. På dette tidspunkt kan man sige, om midlet er virksomt.

Publiceret 04 April 2020 15:09