Foto: Moesgaard Museum/Jacob Due

Foto: Moesgaard Museum/Jacob Due

Rådmand slår alarm:

Krisen koster kulturinstitutioner 50 millioner kroner

Landets seks største byer har appellerer til at regeringen skrider ind, så man undgår konkurser

50 millioner kroner.

Så meget koster nedlukningen af Danmark ifølge Aarhus Kommune de aarhusianske kulturinstitutioner, der i øjeblikket har sendt hundredvis af medarbejdere hjem, mens tælleapparaterne er i total stilstand.

Kultur- og turismeerhvervet er ekstra udsat, fordi det ikke er dække af nogen af regeringens hjælpepakker, lyder det i en pressemeddelelse.

Kulturforvaltningen vurderer, at det samlede tab for blandt andet museer, teatre og spillesteder løber op i nærheden af 50 millioner kroner – selv når sparede udgifter er trukket fra, hvis krisen fortsætter maj måned ud.

"Det er en meget alvorlig situation, som risikerer at hive tæppet væk under et vigtigt erhverv i Aarhus. Vores kulturliv skaber rigtig mange arbejdspladser og tiltrækker turister fra hele verden. Nu må regeringen komme på banen med en hjælpepakke, der tager hånd om dette område. Ikke bare i Aarhus, men i hele Danmark," siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad (RV).

Han har sammen med København, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers skrevet til regeringen for at appellere om hjælp til de vigtige kulturinstitutioner, som tiltrækker turister og genererer stor indtjening i byerne.

"Den omsætning, som institutionerne aktuelt går glip af, vil de aldrig kunne indhente, og vi imødeser desværre, at der vil være bærende kulturinstitutioner, der vil være i risiko for at gå konkurs," skriver byerne blandt andet.

Står det til den aarhusianske rådmand, kan det kun gå for langsomt med hjælpen.

"Hvis ikke der handles nu, vil det få langvarige konsekvenser. Der er behov for målrettede hjælpepakker, ellers vil vi på alle måder vågne op til et fattigere Danmark efter coronakrisen. Det er Kultur og fritidstilbud, der er med til skabe sammenhængskraft i vores samfund, og som benyttes og værdsættes højt af borgerne og turister."

Aarhus Kommune har allerede forudbetalt driftstilskud til nogle samt stillet en kassekredit til rådighed.

De kommunale tiltag er dog ikke nok.

"Der må ikke spilles hasard med et de vigtigste erhverv i Danmark. Turismen, restauranter, håndværkere og mange andre arbejdspladser er afhængige af et levende og aktivt kulturliv. Derfor haster det med en løsning," slutter Rabih Azad-Ahmad.

dp

Publiceret 26 March 2020 18:49