Arkivfoto

Arkivfoto

Kommunen fastholder lukning af genbrugspladser:

"Man må lave en bunke i haven"

I Aarhus vil genbrugspladserne fortsat være lukkede i mindst tre uger, mens borgerne i Silkeborg har rig mulighed for at komme af med deres affald

Af
Danni Paulsen

Mens store dele af Danmark er lukket ned som følge af coronakrisen, så benytter masser af danskere den megen tid i hjemmet til at rydde op i deres ting og gøre haven klar til sommeren.

Men i Østjylland er det praktisk talt umuligt at komme af med haveaffaldet eller garagerodet, for både i Randers, Favrskov, Skanderborg, Odder, Aarhus og de djurslandske kommuner er genbrugspladserne blevet lukket for private.

Det er sket efter anbefaling fra Kommunernes Landsforening, og i Aarhus fortsætter lukningen frem til 14. april, fortæller Lene van der Raad, chef for Genbrug og Energi i AffaldVarme Aarhus.

"Vi følger stadigvæk vejledningen fra KL, så de fortsætter med at være åbne for erhvervet, men lukket for private. Det handler om at forhindre smitterisikoen for både medarbejdere og brugere."

Mange klager

Beslutningen har mødt en del kritik - blandt andet fra byrådsmedlem Knud N. Mathiesen (DF). Og AffaldVarme Aarhus har også fået sin del klager.

"Vi har fået en del henvendelser, og jeg kan godt forstå, at det er ærgerligt. Jeg er selvfølgelig glad for, at folk har brug for genbrugsstationerne, men det her er nok bare en gene, vi må leve med i nogle uger, ligesom vi må leve med så meget andet for at få bugt med den her sygdom," fastslår Lene van der Raas.

Risikoen ved lukkede genbrugspladser kunne være, at visse borgere valgte at dumpe deres affald andetsteds, men det er ikke affaldschefens opfattelse, at det sker i stor stil.

"I forhold til mit ansvarsområde vil jeg kun opdage det, hvis der dumpes affald uden for genbrugsstationerne, og det har vi heldigvis set i et meget begrænset omfang. Folk er fornuftige og ved godt, at de må holde det hjemme, indtil det er muligt at komme af med det," siger hun og oplyser, at det stadig er muligt at bestille afhentning af storskald.

"Men herunder hører haveaffald ikke. Så man må simpelthen lave en bunke i haven, indtil vi har mulighed for at åbne igen."

Holder fast

Der er ret mange, som ikke forstår jeres beslutning, når der er tale om store, åbne genbrugspladser med rig mulighed for at holde afstand. Har I overvejet at ændre beslutningen?

"Vi følger hele tiden med i myndighedernes anbefalinger, men indtil videre er anbefalingen, at vi skal holde lukket, og det følger vi."

Men kan du forstå, hvis folk har svært ved at, hvordan der kan være smitterisiko på en genbrugsplads?

"Jeg kan godt forstå, at man tænker, at det er under åben himmel og så videre, men generelt er der rigtig mange ting, vi skal gøre i disse dage for at holde afstand, og det har blandt andet medført lukningen for private. Og det er en beslutning, vi holder fast i for nuværende."

Åbent i Silkeborg

Mens aarhusianerne må væbne sig med tålmodighed, så kan de næsten 100.000 indbyggere i Silkeborg Kommune vest for Aarhus køre i pendulfart til genbrugspladserne, hvis de har lyst.

Her er samtlige genbrugspladser nemlig åbne for både private og erhverv efter dialog med myndighederne. Forskellen er dog, at genbrugspladserne i kommunen hører under det selvstændige forsyningsselskab Silkeborg Forsyning, hvis medarbejdere ikke arbejder under kommunale vilkår.

"Vi har vurderet, at pladserne er åbne steder, hvor man godt kan holde to meters afstand, som man skal. Folk er også indstillet på det, kan vi mærke. Vi fordømmer ikke kollegaer, som har valgt at lukke, men vi har valgt en anden strategi," fortæller Jens Frederik Bastrup, direktør i Silkeborg Forsyning.

Ifølge direktøren har man kun oplevet lidt travlhed i første halve time efter åbning hverdag og lidt i weeekenderne.

"Derfor har vi for en sikkerheds skyld valgt at få vagter på, så vi kan regulere, at der ikke kommer flere ind end nødvendigt. Det har selvfølgelig kostet lidt ekstra, men vi synes, det er en vigtig funktion at holde kørende. Genbrugspladserne er også en vigtig del af forsyningskæden. Meget af affaldet kommer jo videre til forbrændingen, så vi kan få varme," siger Jens Frederik Bastrup, som også har sat containere op som afskærming på de store aflæsningspladser.

Skulle man som aarhusianer have fået den tanke, at man så bare kan køre til Silkeborg med sit affald, så kan man godt tro om igen. Pladserne er nemlig kun åbne for erhverv og borgere i kommunen.

Publiceret 25 March 2020 17:24