ESAA (Elite Sports Akademi Aarhus) er et talentprogram, der gør det muligt for gymnasie- og folkeskoleelever at kombinere sport og skole.

ESAA (Elite Sports Akademi Aarhus) er et talentprogram, der gør det muligt for gymnasie- og folkeskoleelever at kombinere sport og skole. Pressefoto: Aarhus Kommune, Kultur og Borgerservice

Det vrimler med unge sportstalenter i Aarhus: Rekordmange har søgt ind på folkeskolernes ESAA-klasser

Mens skolerne er lukket, kan en særlig gruppe elever allerede glæde sig ekstra meget til næste skoleår. Rekordmange har søgt ind på folkeskolernes klasser for idrætstalenter

Lige nu er skolerne lukket på grund af coronavirus, men til august kan 82 elever glæde sig til at begynde i en af Aarhus Kommunes 8. klasser for talentfulde idrætsudøvere.

I alt har 124 talentfulde unge mennesker søgt om en plads i en af ESAA talentklasserne fra næste skoleår, hvilket er det højeste antal ansøgere nogensinde, det oplyser Kultur og Borgerservice i en pressemeddelelse.

"Det vidner om, at der er rigtigt mange idrætstalenter i Aarhus. Vi har skabt et attraktivt miljø, som giver gode udviklingsmuligheder for talenterne inden for deres idræt, hvor der samtidig er fokus på, at de skal have en uddannelse og et socialt liv, så de bliver hele mennesker," siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.

ESAA talentklasserne er en kombination af sportstalentudvikling og uddannelse, og er et samarbejde mellem lokale klubber, byens uddannelsesinstitutioner, Team Danmark og DIF. I Aarhus er der to ESAA-klasser på henholdsvis Ellevangsskolen og Rundhøjskolen.

Højt sportsligt niveau

For at kunne søge ind i ESAA talentklasserne skal man leve op til en række betingelser, herunder skal man være indstillet af en eliteklub, som har vurderet, at man har et særligt potentiale. Blandt talentklassernes tidligere elever er bl.a. atleten Sara Slott Petersen, der har vundet sølv ved OL.

Der bliver optaget 82 elever i talentklasserne i 8. klasse fra august 2020, og det høje antal ansøgere betyder altså, at der er mange kvalificerede ansøgere, der i år får et afslag. De har dog mulighed for at søge ind i 9. klasse, hvor der er et begrænset antal pladser til rådighed eller senere, når de når til ungdomsuddannelserne. Men også i talentklasser på ungdomsuddannelserne er der stadig flere, der søger ind.

Sportschef i Elite Sports Akademi Aarhus, Ole Keldorf, fortæller, at der blandt ansøgerne er et meget højt sportsligt niveau.

"Det høje sportslige niveau er en yderst positiv udvikling for sporten i Aarhus, men det har den bekymrende konsekvens, at vi er nødt til at afvise et meget stort antal kvalificerede udøvere, som potentielt kan være de udøvere, der skal vinde medaljer til Aarhus i fremtiden," siger han.

Han forklarer den stigende interesse for talentklasserne med, at der generelt er kommet mere fokus og kvalitet i talentudvikling, og at idrætsmiljøerne er blevet dygtigere til at identificere talenterne.

am

Publiceret 25 March 2020 09:00