Chefredaktør for Jyllands-Postens Lokalaviser, Claus Krogh.

Chefredaktør for Jyllands-Postens Lokalaviser, Claus Krogh.

Chefredaktørens klumme: Samfundssind er mange ting

Der tales meget om samfundssind for tiden, og der er absolut også brug for, at vi som samfund står sammen og sikrer, at smitten ikke spreder sig, og at vi beskytter de allermest udsatte for smitte. Helt grundlæggende er det vigtigt, at vi allesammen følger retningslinjerne, som Sundhedsstyrelsen udstikker, samt følger de anbefalinger, regeringen kommer med. Dét er samfundssind.

Men det er også samfundssind, når man i lokale Facebook-grupper tilbyder sin hjælp til at handle, gå med hunden eller passe hinandens børn i mindre grupper, så andre dermed kan passe deres arbejde. Eller når over 1.700 borgere tilbyder deres hjælp til Region Midtjylland, som har bedt om ekstra assistance til sundhedsvæsnet i regionen.

Samfundssind er det også, når Aarhus Kommune tilbyder sine leverandører, at de kan sende fakturaer med det samme i stedet for som normalt, hvor kommunen har en aftale med alle leverandører om en 30 dages betalingsfrist.

Det er også samfundssind, når man husker at handle ind i den lokale butik og dermed støtter det lokale handelsliv.

Samfundssind er det til gengæld også, når alle husker at lade fornuften råde og ikke lade hysteriet og panikken tage over. Når der i lokale Facebook-grupper bliver advaret mod at hjælpe hinanden med eksempelvis børnepasning, så taler man mod bedrevidende og imod regeringen og Sundhedsstyrelsens råd.

Et andet sted, hvor vi må håbe at samfundssindet også indfinder sig, er i den finansielle sektor. Når eksempelvis de tre Aarhus-restauranter MellemRum, Komfur og Ombord til JP Aarhus fortæller, at de ser ind i igen at få røde tal efter at have kæmpet en årelang kamp for at vende økonomien, så er det, at der er behov for, at den finansielle sektor husker tilbage på finanskrisen. Der fik hele sektoren kunstigt åndedræt af staten, og mange banker overlevede kun med nød og næppe. I dag tjener bankerne igen milliarder.

Nu er det tid til, at bankerne udviser samfundssind og ikke lukker kreditterne, men tværtimod sikrer, at de mange små detailhandlende, restauranter og andre nødlidende erhverv overlever denne coronakrise.

Her på avisen forsøger vi også at udvise samfundssind. Det gør vi ved at skrive om udviklingen af smitten i Aarhus og de afledte effekter af Corona-smittefaren. Men vi vil også skrive om andet end Corona. Vi vil fortsat skrive om de store og små ting, der sker i Aarhus og som ikke relaterer sig til Corona. Vi tror nemlig på, at du - kære læser - også har behov for at høre om andet end Corona.

Med venlig hilsen

Claus Krogh

Ansvarshavende chefredaktør

Publiceret 19 March 2020 16:14