Fra venstre: Silje Strand, spiller (IF Lyseng), direktør Jacob Nielsen, AGF, træner Anders Nim, VSK Aarhus, Marie Greve, AGF Kvindefodbold, Flemming Jensen bestyrelsesmedlem, IF Lyseng, Leif Gjørtz, formand for VSK Aarhus, Cecilie Winther, spiller (VSK Aarhus).

Fra venstre: Silje Strand, spiller, direktør Jacob Nielsen, AGF, træner Anders Nim, VSK Aarhus, Marie Greve, AGF Kvindefodbold, Flemming Jensen bestyrelsesmedlem, IF Lyseng, Leif Gjørtz, formand for VSK Aarhus, Cecilie Winther, spiller. Foto: Ernst van Norde/Scanpix 2020

Nyt kvindefodboldhold: "Det er et fedt Aarhus-projekt"

AGF er gået ind i et samarbejde med IF Lyseng og VSK Aarhus. Det betyder klubben har et hold i den bedste kvinderække efter sommerferien, hvor de tre klubber har ambitioner om at løfte kvindefodbolden i byen

Af
Anders Michaelsen

Fodbold Der var håndsprit, ingen håndtryk og anderledes få stole ved pressemødet i sidste uge, men det lagde umiddelbart ikke en dæmper på glæden i forbindelse med præsentationen af et nyt, fælles, aarhusiansk fodboldprojekt.

"Jeg synes, det er en glædens dag. Vi har sikret en bæredygtig platform for kvindefodbolden på et højere niveau, end hvad vi selv er i stand til at præstere," sagde Leif Gjørtz, bestyrelsesformand i VSK Aarhus i kølvandet på pressemødet.

For efter sommerferien bliver VSK Aarhus' hold i Kvindeligaen til AGF og kommer til at spille i hvide Hummel-trøjer, og det samme sker for IF Lysengs 1. divisionshold. De to klubber kommer dog stadig til at spille på de vanlige hjemmebaner i Højbjerg og Vejlby.

Skulle man kort opsummere, hvad klubberne bringer til bordet, så har VSK Aarhus eliteholdet, IF Lyseng har talentmiljøet og AGF kommer med den kommercielle tiltrækningskraft.

AGF går ind

Den nye kvindeklub er flyttet over i et selvstændigt selskab - AGF kvindefodbold A/S. Her har AGF en ejerandel på 80 procent, mens Lyseng og VSK Aarhus hver har 10 procent.

"Vi er gået ind i det her, fordi vi synes, det er et fedt Aarhus-projekt. Der er rigtig gode kræfter i Lyseng og VSK på hver deres platforme på talentsiden og elitesiden, og så tror vi på, at det er bæredygtigt, og på at der er et stort, uforløst potentiale i kvindefodbolden," sagde Jacob Nielsen, adm. direktør i AGF til Lokalavisen Aarhus.

Selve ideen til at få AGF ind i kvindefodbold blev dog plantet i VSK Aarhus halvandet års tid tilbage. Her havde man haft udfordringer med at følge med økonomisk på øverste niveau, og hvor man i mesterskabsslutspillet i dag er det eneste hold, der ikke tilbyder kontraktfodbold. VSK-formand Leif Gjørtz frygtede, at det på sigt kunne betyde klubben vil rykke ned, hvis man ikke gjorde noget.

"For hver gang, der kom en professionel klub, kunne de hente vores fem bedste spillere, og så vil vi rykke ned i rækkerne. Havde vi ikke gjort det her, så havde vi om tre til fire år i bedste fald haft et godt breddehold."

Dialogen mellem AGF og VSK Aarhus tog dog først for alvor fart, da IF Lyseng også meldte sig klar til et samarbejde.

"Vi tænkte, vi skal også være med til det her. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi også gerne vil spille med der, hvor det er sjovt. og det så vi en mulighed for i det her projekt," siger Flemming Jensen bestyrelsesmedlem i IF Lyseng, der fortæller at samarbejdet også betyder, klubben bedre kan fokusere breddeidrætten i klubben.

Mere interesse

Det nye samarbejde er samtidig også et samarbejde mellem Jyllands to største klubber - i hvert fald målt på medlemstal i IF Lyseng og VSK Aarhus. Derfor er ambitionerne om, at den nye klub skal spille med, hvor det er sjovt, også nogle som VSK Aarhus' cheftræner Anders Nim deler.

"Jeg tror, det samarbejde kommer til betyde rigtig meget for alle de piger, der spiller fodbold i Aarhus. Og for de spillere, jeg arbejder med til dagligt, kommer det til at betyde, at der kommer en helt masse opmærksomhed og interesse for det, de går og laver, og det bliver bare superfedt for dem," fortæller cheftræneren.

Anders Nim kom til VSK Aarhus ved årsskiftet, men han kendte i forvejen godt til samtalerne mellem AGF og VSK, og det var da også en af grundene til, at han takkede 'ja' til trænerjobbet. Allerede efter sommerferien vil klubben muligvis kunne tilbyde kontraktfodbold, det fortalte blandt andre Jacob Nielsen på pressemødet vil være en naturlig udvikling. Noget cheftræneren også håber på.

"Jeg tænker, det er en nødvendighed. Der er ingen tvivl om, at VSK Aarhus er en fodboldklub, der på kvindesiden har bokset lidt over deres egen vægtklasse i et stykke tid, fordi de ikke har haft kontraktfodbold. Men med AGF-samarbejdet får vi nu nogle muligheder, som de andre klubber har haft i et stykke tid. Så jeg håber, at det her gør, vi kan fastholde vores bedste spillere og forhåbentlig også tiltrække nogle andre stærke spillere," siger Anders Nim.

Publiceret 16 March 2020 12:25