Aarhus Kommunes skoledirektør Martin Østergaard Christensen.

Aarhus Kommunes skoledirektør Martin Østergaard Christensen. Pressefoto

Coronavirus risikerer at lukke folkeskoler i Aarhus

Børn og Unge afdelingen forholder sig til, at det kan blive nødvendigt at lukke hele folkeskoler i Aarhus Kommune

Af
Jeppe Rafn

Én elev på Malling Skole er smittet med coronavirus, og alle eleverne i en 5. klasse på skolen i den sydlige del af Aarhus Kommune er sendt hjem og sat i hjemmekarantæne.

Sådan lyder svaret fra Aarhus Kommune skoledirektør Martin Østergaard Christensen, da Lokalavisen spørger om en status på coronavirus på kommunens folkeskoler. Han tilføjer:

"Situationen udvikler sig hele tiden, og vi har ikke overblik. Styrelsen for Patientsikkerhed tager direkte kontakt til skoler og daginstitutioner med videre, og så hjælper vi derfra," siger skoledirektøren.

"Mange forældre er berørte og urolige, og fælles for dem alle er, at de søger info om deres barn, hvordan de skal forholde sig. Vores råd til skoler og forældre er at rådgive meget detaljeret om hygiejne og adfærd. De skal forholde sig nøgternt til situationen og holde ro og overblik."

Alvorlig situation

Statsminister Mette Frederiksen stod tidligere i dag i spidsen for et pressemøde i Statsministeriet, hvor det overordnede budskab fra regeringen, politi og sundhedsmyndighederne var, at situationen er meget alvorlig og skal tages meget alvorligt.

Antallet af smittede danskere stiger hastigt, og det er kun et spørgsmål om tid, før vi begynder at smitte hinanden i Danmark. Hidtil har meldingen været, at alle danskere er blevet smittet i risikoområder i udlandet.

Børn og Unge afdelingen i Aarhus Kommune tager også situationen meget alvorligt og holder dagligt beredskabsmøde for at holde sig opdateret med de seneste informationer fra Styrelsen for Patientsikkerhed, så man kan opdatere vejledningerne til kommunens skoler og daginstitutioner.

Kan vi risikere, at der bliver lukket folkeskoler i Aarhus?

"Det kan pludselig gå stærkt, og vi forholder os til scenariet. Det er en udvikling, jeg ikke kan afvise," siger skoledirektøren til Lokalavisen Aarhus.

"Hvis vi lukker skoler, bliver elever og lærere sendt hjem, og jeg har svært ved at se, hvordan vi på nogen måde kan lave digital fjernundervisning."

Øje for fællesskabet

Inden det når så vidt opfordrer skoledirektøren ligesom statsministeren til at have øje for fællesskabet i den alvorlige situation, vi befinder os i. Sunde og raske danskere dør næppe af coronavirus, men ældre og kronisk syge kan derimod blive meget syge og i værste fald dø.

"Det går udover fællesskabet, hvis man for eksempel ikke holder en god hygiejne og ikke tænker over, hvem man omgås," siger Aarhus Kommune skoledirektør Martin Østergaard Christensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Børn og Unge rådmand Thomas Medom (SF).

Styrelsen for Patientsikkerhed har i dag tirsdag klokken 17.15 opdateret antallet af konstaterede smittede med coronavirus i Danmark til 262 personer, og 1101 personer er i karantæne i Danmark.

Gode råd

Her er 5 gode råd for at beskytte sig selv og andre mod smitte med coronavirus:

Vask dine hænder tit eller brug håndsprit

Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder

Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt

Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen

Hvis du er ældre eller kronisk syg – hold afstand og bed andre tage hensyn

Hvad er symptomerne?

Coronavirus/COVID-19 kan vise sig med feber, hoste eller vejrtrækningsbesvær.

Symptomerne ses op til 14 dage, efter man er udsat for smitte.

Hvis du indenfor de sidste 14 dage har været i et land med coronavirus/COVID-19 smittespredning (se tabel nedenfor), eller hvis du har været i tæt kontakt med en person med coronavirus/COVID-19, så ring til lægen hvis du er syg.

Det er vigtigt, at du ringer først og ikke møder op i venteværelset, da du kan smitte andre.

Udenfor åbningstid skal du ringe til lægevagt eller akuttelefon i din region:

Region Hovedstaden, Akuttelefon: 1813

Region Nordjylland, Lægevagten: 70 150 300

Region Midtjylland, Lægevagten: 70 11 31 31

Region Sjælland, Lægevagten: 70 15 07 00

Region Syddanmark, Lægevagten: 70 11 07 07

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Publiceret 10 March 2020 19:27