Arkivfoto

Arkivfoto

Byrådsmedlem stopper:

"Man bør overveje at udvide byrådet eller frikøbe politikere"

"Byrådet har et kæmpe problem," lyder det fra afgående byrådsmedlem Keld Hvalsø, som mener, at det lokalpolitiske arbejde er svært at forene med et normalt arbejds- og familieliv

Af
Danni Paulsen

Keld Hvalsø har udfyldt en stor rolle i byrådet siden valget i 2017. Ikke mindst som medlem af Magistraten og formand for Teknisk Udvalg.

Men nu er det slut. Enhedslisten-profilen kaster håndklædet i ringen, efter han har fået sit "drømmejob" hos Landsforeningen LEV. Det indebærer 37 timer - også uden for almindelig arbejdstid - og det er uforeneligt med arbejdet i byrådet.

"Der er rigtig meget byrådsarbejde uden for almindelig arbejdstid. Det kan knapt hænge sammen nu, og det kan det slet ikke med det nye arbejde."

Indtil nu har han haft et 30 timers arbejde ved siden af byrådet, og det har trukket tænder ud.

"I virkeligheden har det ikke fungeret. Jeg har brugt måske 30-40 timer om ugen på byrådsarbejdet ved siden af, og det er faktisk lidt hårdt," siger den 55-årige smed, socialrådgiver og jobkonsulent.

Et kæmpe problem for byrådet

Det er anden gang, at Keld Hvalsø stopper i byrådet før tid. Tilbage i 2009 havde han også brug for en pause.

"Ja, det er sgu ikke godt," siger han straks, men mener alligevel godt, det kan retfærdiggøres over for vælgerne.

"Første gang smuttede jeg et halvt år før tid efter sygdom hele sommeren, og jeg havde en suppleant, som var stillet op som spidskandidat. På mange måder gav det god mening. I dag smutter jeg af jobmæssige årsager. Det er ikke optimalt, og jeg ville gerne have kunnet lade være. Men vi er ikke professionelle politikere, og derfor bliver vi nødt til at kunne gribe de muligheder, der er. Ellers skal vi have et andet system. Der er et helt liv, der skal leves, og det betyder, at job og familie bliver prioriteret lige så højt som byrådsarbejdet," forklarer han.

Keld Hvalsøs stop åbner for diskussionen om, hvorvidt det er realistisk for byrødderne at have et nogenlunde normalt liv ved siden af lokalpolitikken. Om honoraret står mål med indsatsen, og om arbejdsbyrden er for massiv i så stor en kommune som Aarhus, hvor politikere på begge sider af salen ad flere omgange har påtalt arbejdsomfanget.

"Det er et kæmpe problem for byrådet. Vi har rigtig, rigtig mange møder, også i løbet af dagen, og det er svært at forene med en 37 timers arbejdsuge," siger Hvalsø, som mener, der bør kigges på forholdene i byrådet.

Han får selv cirka 400.000 kroner om året, fordi han bestrider adskillige poster.

"Honoraret er ikke det kæmpe problem. Det er at få tingene til at hænge sammen. Skulle jeg leve for det, så er det en lille reduktion af min løn og en fjernelse af pensionen. Det kunne jeg måske godt leve for. Men jeg er så også i en situation, hvor jeg betaler stort set det hele i partiskat til Enhedslisten."

Arkivfoto

Arkivfoto

Blanke sosser

Enhedslisten-profilen foreslår, at man kigger på byrådets størrelse.

"På en eller anden måde må man skrue ned. Jeg kan næsten ikke se, hvordan man kan gøre det - udover at have et større et byråd, så man kan dele byrden. Og så kan man overveje, om der bør være et reelt frikøb af nogle politikere som eksempelvis magistratsmedlemmer og udvalgsformænd. I mit tilfælde skulle der jo ikke meget til for at frikøbe mig. Jeg ville selvfølgelig ikke være så godt lønnet som en rådmand, men det kunne godt være, man skulle finde et niveau under og sige, at flere burde frikøbes."

Han har tidligere været fortaler for at ansætte hjælp, men er nået til erkendelsen, at det ikke er nok.

"Problemet er bare, at jeg kan simpelthen ikke se en arbejdsform, hvor man ikke selv skal sætte sig ind i alle de her sager, vi har. For vi skal jo også snakke med jer (medierne, red.) og borgerne om dem," fastslår han og understreger, at det ikke er de store partier, som oplever problemerne.

"Socialdemokraterne kan dele det hele op. Det er helt indlysende, at det med den store arbejdsbyrde bare ikke gælder socialdemokrater. Møder man en socialdemokrat, der ikke sidder i det specifikke udvalg, som behandler en sag, så er de fuldstændig blanke på sagen. Sådan er det også med Venstre. Kigger vi derimod på de små partier, så interesserer politikerne sig stort set for alle sager," siger han og påpeger, at adskillige byrådsmedlemmer enten har måttet gå ned i tid eller helt undlade at have et arbejde.

Den problematik er det dog nu op til resten af byrådet at rejse, når Hvalsøs søgning om orlov bliver godkendt.

Når det sker, står han til at modtage sine vederlag i tre måneder, hvilket beløber sig til godt 120.000 kroner. Penge, som han ifølge reglerne har pligt til at modtage, selv om han tjener penge på sit fuldtidsarbejde i den periode.

Vederlag og comeback?

Nedlagde han sit mandat, ville han ikke få vederlag, men så har han heller ikke en mulighed for at komme tilbage, hvis det går galt med arbejdet.

"Det er sgu en træls regel, når jeg tjener de penge, jeg har brug for, på mit arbejde."

Pengene ryger dog videre, forsikrer han.

"Sidste gang valgte partiet at give pengene til LEV, og det er bestemt min forventning, at vi donerer pengene til en organisation igen. Vi har ingen intentioner om at putte pengene i partikassen, selvom vi sikkert kommer til at mangle dem til den kommende valgkamp."

Men kommer vi til at se dig i byrådet igen?

"Jeg har en gang kategorisk afvist at stille op til byrådet tilbage i 90'erne, og det gør jeg ikke igen."

Der er kommunalvalg næste år...

"Arh, der vil jeg gerne garantere, at jeg ikke stiller op," griner han.

Keld Hvalsøs mange poster bliver på Enhedslistens hænder og skal nu fordeles mellem Lone Norlander og afløser Peter Hegner Bonfils.

De kan dog søge en genforhandling blandt de andre partier, hvis der er andre poster end de nuværende, de hellere vil have.

Fakta

Keld Hvalsø

  • 55 år og fra Brabrand
  • Har arbejdet som smed, socialrådgiver og jobkonsulent
  • Var medlem af byrådet i 2002-2009 og 2018 til nu
  • Er formand for Teknisk Udvalg og sidder i Social og Beskæftigelses-udvalget samt Magistraten. Er medlem af bestyrelsen i Aarhus Vand og Aarhus Letbane

Publiceret 05 March 2020 12:15