Foto: Danni Paulsen

Foto: Danni Paulsen

Aarhus Kommune advarer:

Risiko for oversvømmelse ved Solbjerg Sø

Regnprognoser får kommunen til at slå alarm og advare borgerne

Selvom vejret har opført sig ganske fornuftigt torsdag, så er de store problemer med oversvømmelser i Østjylland ikke ovre.

Faktisk kan de blive meget værre, for DMI varsler om op til 22 millimeter nedbør i blandt andet Aarhus lørdag og natten til søndag.

Det kan give store problemer i områderne omkring Solbjerg Sø, herunder Solbjerg, hvor der er risiko for oversvømmelse i boligområder, advarer Aarhus Kommune nu i en pressemeddelelse.

Vandstanden i Solbjerg Sø er så høj, at der er risiko for såkaldt tilbagestuvning af vand, hvilket vil sige, at flere husejere ikke kan komme af med deres regnvand via regnvandsledningerne.

Det kan resultere i, at grundejerne kan opleve vand på deres grund. Og det gælder også for huse, som ikke ligger længst nede ved søen.

"Beboere i området, der ønsker at forebygge oversvømmelser, kan få udleveret sække og sand på genbrugsstationerne i Malling eller Hasselager. Skulle der være brug for sandsække uden for genbrugsstationernes almindelige åbningstid, er det også muligt at hente sandsække på forbrændingsanlægget i Lisbjerg døgnet rundt," skriver Aarhus Kommune.

Kloakvand i kolonihaver

I kommunen har flere områder kæmpet med vandmasserne, og tre veje, Byleddet/Søskovvej og Holmbækvej ved engsøerne i Brabrand samt Nymarksvej i Mårslet, er indtil videre blevet afspærret.

I kolonihaveforeningen Norringholm ved Brabrand Sø er adskillige kolonihaver blevet oversvømmet, og her er vandet blevet blandet med kloakvand. Derfor advarer kommunen nu mod, at man kommer i kontakt med vandet.

Heldigvist meldes der ikke om blæst af betydning i weekenden, og derfor forventes det, at afvandingen via blandt andet Aarhus Å godt kan klare regnen, uden at der vil ske yderligere oversvømmelser.

Langvarige problemer

Problemerne med oversvømmelserne ser ud til at vare noget tid endnu.

"Aarhusianerne må generelt indstille sig på, at oversvømmelserne bliver langvarige, da afvandingen foregår langsomt, og fordi der som sagt er varsel om yderligere nedbør," skriver kommunen.

Foruden prognoserne med regn spåes der også frost i weekenden, hvorfor man skal køre forsigtigt, da saltsprederne ikke kan komme til alle steder, og fordi saltet mange steder bliver skyllet væk.

Kommunen og beredskabet følger situationen nøje, forsikres det.

dp

Publiceret 27 February 2020 15:48