Med tiden er det meste af de 26.000 kvadratmeter grund blevet vandaliseret.

Med tiden er det meste af de 26.000 kvadratmeter grund blevet vandaliseret. Arkivfoto: Anders Michaelsen

Nedrivningen af Vejlbys store spøgelseshus er begyndt

Rydningen af det tidligere IBM-domicil i Vejlby-Risskov er påbegyndt - til stor lettelse for stedets naboer

Af
Anders Michaelsen

BYUDVIKLING I seks år har Vejlby haft sin egen udgave af det, der kan lede tankerne hen på en krigszone. Midt i mellem et gymnasium, en kirke og kollegieboliger på hver sin side har det tidligere hovedkontor for tech-giganten IBM stået ubeboet hen og er med tiden falmet til et sandt slaraffenland for folk med hang til hærværk, ildspåsættelse, og det naboer mistænker er handel med stoffer.

Finerplader for vinduerne, smadrede ruder og døre samt afsodede brandmærker og skilte, der fortæller at uvedkommende skal blive ude, vidner om stedets forfald.

Men tilværelsen som et tivoli for destruktive typer kan nu snart se en ende. Ifølge Aarhus Kommune og Kollegiekontoret, som er den ene af tre bygherrer, som skal bygge på den 26.000 kvadratmeter store grund, så er nedrivningen gået i gang - hvilket den gjorde i slutningen af januar ud mod Vikærsvej.

"Den første del af nedrivningen er i gang og skulle være færdig inden sommerferien, og fra sommer begynder så vores del af ombygningen, som er den del, der ligger ud til parkeringspladsen, hvilket nok først er færdig til efteråret," siger Per Juulsen, direktør for Kollegiekontoret.

Dermed skulle det store spøgelseshus, som folk kender i dag, altså være fortid til efteråret.

Den første del af nedrivningsarbejdet af det gamle IBM-kontor begyndte i slutningen af januar.

Den første del af nedrivningsarbejdet af det gamle IBM-kontor begyndte i slutningen af januar. Foto: Anders Michaelsen

Charme frem for slagmark

Den forladte IBM-bygning ved Bytoften 1 har stået glemt hen siden 2014, blandt andet fordi en ny lokalplan for området skulle laves, før et nyt byggeri kunne blive sat i værk. Den kom så sidste år.

Men i den tid man så har ventet på en ny lokalplan, har Østjyllands Brandvæsen ad flere gange kunnet køre forbi stedet for at slukke ildebrande, og naboerne har meldt om suspekte typer i og omkring bygningen på mærkelige tidspunkter.

En af naboerne er kollegiet Egmont Studentergaard, som huser 146 studerende, og her er man godt tilfreds med, at der endelig sker noget.

"Det vækker stor begejstring, at den bygning endelig skal rives ned. Så behøver vi ikke længere gå i en stor bue uden om bygningen i bekymring for, at nogen eksempelvis kaster flasker efter os," siger kollegierådsformand Christel Delia Christensen, og henviser til en uheldig episode fra sommerferien.

"Vi vil gerne bo i et miljø, hvor der ikke er de her udskejelser og med omgivelser, der er fredelige og har noget charme i stedet for den slagmark," fortæller hun.

Nyt startskud

Udover kaste-glade personer har parkeringspladsen ud for den forladte bygning tiltrukket sig biler, der på meget sene tidspunkter af døgnet har holdt i tomgang ved siden af hinanden på den store, tomme plads, og kollegierådsformanden nævner, at flere 'fremmede' biler er blevet sat i brand på pladsen.

Enkelte beboere bekymrede sig sågar på et tidspunkt over at have hørt skud i bygningen.

"Men det var ikke kriminelle. Det var politiet, der havde holdt øvelse. Noget vi ikke havde fået meddelelse om," fortæller hun.

På kollegiet håber man nu, førnævnte utrygge episoder er fortid, når hele den tidligere IBM-bygning er revet ned til efteråret.

Her skal der ved siden af Egmont Studentergaard blandt andet bygges flere familieegnede boliger og kollegieboliger til omkring 300 studerende, som forventes indflytningsklar i 2022.

Publiceret 27 February 2020 06:00