Et lille udvalg af mønterne fra skattefundet ved Harlev. I alt blev der fundet 103 mønter.

Et lille udvalg af mønterne fra skattefundet ved Harlev. I alt blev der fundet 103 mønter. Foto: Rogvi N. Johansen, Moesgaard Museum

Spektakulært fund vest for Aarhus:

Ældgammel møntskat gravet fri af amatørarkæologer

103 såkaldte borgerkrigsmønter fra middelalderen er fundet ved en udgravning ved Harlev

To amatørarkæologer har gjort sig et opsigtsvækkende fund ved Harlev vest for Aarhus.

Bevæbnet med metaldetektor på en mark opdagede de en mønstskat, der kan dateres helt tilbage til middelalderen.

Efter de første fund tog de kontakt til Moesgaard Museum, som efterfølgende har gennemført en udgravning på stedet. Og resultatet er spektakulært.

Hele 103 såkaldte borgerkrigsmønter dukkede op en efter en, skriver museet i en pressemeddelelse. Borgerkrigsmønter er betegnelsen for danske mønter fra år 1241-1375.

På grund af politisk ustabilitet og landets dårlige økonomi dengang blev mønternes sølvindhold gradvist mindre og mindre, så de til sidst næsten kun bestod af kobber.

Det var en tid præget af uro og oprør, hvor kongemagten stod svagt, og til sidst kulminerede under Christoffer den Anden, som var konge 1319-32, hvor stort set hele landet var pantsat til nordtyske fyrster.

En af grundene til periodens manglende stabilitet var, at tronfølgen ikke lå fast. I modsætning til i dag, hvor Danmark er et arvekongedømme, var landet i middelalderen et valgkongedømme, hvor magten ikke nødvendigvis tilfaldt den afdøde konges ældste søn. Det medførte magtkampe, intriger og mord i kongefamilien, skriver Moesgaard Museum.

"Den mest kendte begivenhed fra denne urolige tid er utvivlsomt mordet på kong Erik Klipping i Finderup Lade ved Viborg. Det skete i 1286. En af de nyfundne mønter kan vi allerede nu henføre til hans efterfølger på tronen, Erik Menved (1286-1319)," fortæller museumsinspektør Jens Jeppesen, som sammen med detektorfolkene har udgravet møntskatten.

De øvrige mønter fra fundet ved Harlev er endnu ikke nærmere bestemt

Publiceret 24 February 2020 15:41