Skovene omkring Aarhus er omdrejningspunktet for de ingeniørstuderende i deres jagt på helt nye antibiotikaproducerende bakterier. Februar gik det løs med indsamlingen af de første jordprøver, men inden længe vender de studerende tilbage til skovene for at indsamle endnu flere.

Skovene omkring Aarhus er omdrejningspunktet for de ingeniørstuderende i deres jagt på helt nye antibiotikaproducerende bakterier. Februar gik det løs med indsamlingen af de første jordprøver, men inden længe vender de studerende tilbage til skovene for at indsamle endnu flere. Foto: Melissa Yildirim, AU Foto

"Vi har desperat brug for ny antibiotika":

Studerende fra Aarhus er på en vigtig jagt

Aarhus Universitet har som det første danske universitet sluttet sig til det globale crowdsourcing-initiativ Tiny Earth, der med hjælp fra undervisere og tusindvis af studerende verden over forsøger at bekæmpe antibiotika-resistens

Civilingeniørstuderende fra Aarhus Universitet trodsede blæst og vinterkulde, da de for første gang begav sig ud i Riis Skov på jagt efter det, der kan få kolossal betydning for hele verdens befolkning. Nemlig ny antibiotika.

Sammen med tusindvis af andre er de studerende en del af det verdensomspændende initiativ, Tiny Earth, hvor forskere, undervisere og studerende fra hele verden er samlet om netop at finde nye antibiotikaproducerende bakteriekolonier.

Det er første gang, danskere deltager i projektet, forklarer Thomas Tørring, adjunkt ved Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse.

Han håber dog på, at trenden vil brede sig, da det er vigtigt, at der blive fundet ny antibiotika.

”Stort set alle de klasser af antibiotika, vi har i dag, var nogle man fandt for 50 år siden eller mere. Det er sjældent, man finder ny antibiotika i dag. Det sker måske hvert 10-15. år. Det er et problem, for vi har desperat brug for ny antibiotika,” siger han i pressemeddelelsen, der er udsendt af Aarhus Universitet.

Folk dør

Over 25.000 europæere dør årligt som følge af infektioner med bakterier, der har udviklet resistens mod antibiotika. Og Verdenssundhedsorganisationen WHO forventer, at den stigende antibiotika-resistens vil betyde, at lige så mange, som dør af kræft, vil dø som følge af resistente bakterier i 2050.

”Overordnet set går hele projektet ud på at få engageret unge mennesker til at lære om krisen, vi står over for, og samtidig selv deltage i jagten. Det er via crowdsourcing som dette projekt Tiny Earth, at vi kan løse problemet, da der ikke er penge i at finde ny antibiotika,” fortæller Frederikke Dybdahl Andersen, som er videnskabelig assistent i Thomas Tørrings forskningsgruppe, i pressemeddelelsen.

Sådan er det dog slet ikke mere.

Mange af de store medicinalvirksomheder har trukket sig helt ud af kampen om at finde ny antibiotika, da det simpelthen er for svært, og fordi det økonomiske incitament ikke er særligt stort, fremgår det af pressemeddelelsen fra Aarhus Universitet.

Prisstrukturen for antibiotika gør, at selvom man kom med et helt nyt antibiotikum, der kunne slå alle sygdomme ned, ville der gå alt for lang tid, før produktet ville blive første valg.

Ny antibiotika er således enormt nødvendigt for vores samfund i fremtiden, men nogen guldgrube er det ikke.

”Derfor er det vigtigt, at vi får elever og studerende til at være med til det her over hele verden. Ud over at der er rigtig meget læring i det, kan det faktisk være, at man kan være med til at finde noget helt nyt, der vil have kolossal betydning for millioner af mennesker verden over,” fortsætter Frederikke Dybdahl Andersen i pressemeddelelsen.

Fakta om antibiotika og Tiny Earth

  • Antibiotika er et molekyle, som virker enten hæmmende eller dræbende på mikroorganismer. Det bedst kendte antibiotika er penicillin, som blev opdaget ved et tilfælde af bakteriologen Alexander Fleming tilbage i 1928 på St. Mary’s Hospital i London.
  • Fundet fremkaldte et veritabelt kapløb om at finde nye typer antibiotika, som kunne hjælpe menneskeheden mod diverse sygdomme. En guldfeber, som kulminerede i ”guldalderen” for antibiotika, perioden 1950’erne til 1970’erne.
  • Tiny Earth blev lanceret i juni 2018 og er et global crowdsourcing-initiativ, der samler tusindvis af forskere, undervisere og studerende på forskellige uddannelsesniveauer om at finde ny antibiotika i naturen rundt omkring i verden.
  • Formålet med initiativet er ligeledes at inspirere unge mennesker til at forfølge en karriere inden for STEM-fagene (science, technology, engineering, mathematics) ved at præsentere dem for nogle af de store problemstillinger, man rent faktisk kan være med til at løse via disse fag.
  • Tiny Earth konceptet giver unge mennesker mulighed for selv at gøre spændende opdagelser og derigennem stifte bekendtskab med den videnskabelige metode. Netop følelsen af at gøre opdagelser, der rent faktisk potentielt kan gøre en forskel, skaber begejstring i hele Tiny Earth netværket og er en stor motivationsfaktor for deltagerne.
  • Ca. 10.000 studerende fra 15 forskellige lande deltager i dag i projektet.

Kilde: Aarhus Universitet

Publiceret 20 February 2020 08:30