Formand John Poulsen (t.v.), Preben Øls-Andersen og Jens Overgaard spiller for FC Prostata i Lyseng.

Formand John Poulsen (t.v.), Preben Øls-Andersen og Jens Overgaard spiller for FC Prostata i Lyseng. Foto: Anders Michaelsen

FC Prostata sparker til kræften i Lyseng

Flere mænd med prostatakræft skal vide, at man kan møde ligesindede i fodboldklubben i Lyseng. Et tilbud som, medlemmerne selv siger, har givet dem et løft fysisk, socialt og mentalt

Af
Anders Michaelsen

FODBOLD Budskabet er klart for de tre erfarne boldspillere, som de sidder der i cafeteriet i Lyseng: Hvis man vil sit eget bedste - så begynder man til fodbold.

Preben Øls-Andersen, Jens Overgaard og formand John Poulsen ved om nogen, hvad de snakker om. Til fælles har de, at de alle spiller på det hold, der hedder FC Prostata. Et hold for mænd diagnosticeret med prostatakræft.

Holdet startede som et forskningsprojekt, men efter positive forsøgsresultater, der viste, at de testpersoner, som havde sparket til en bold, havde fået det signifikant bedre fysisk såvel som psykisk sammenlignet med dem, der ikke havde. Og i dag er der så 19 FC Prostata-klubber på landsplan, hvor den eneste i Aarhus holder til i Lyseng.

Mindre fedtmasse og større knogletæthed var nogle af gevinsterne i forsøget, for ikke at nævne det sociale. Og for klubformanden betød det, at han genfandt glæden for fodbold.

"Jeg vil vove at påstå, at det har reddet mit liv," siger formand John Poulsen, der gladeligt kører fra Galten til banerne ved Lyseng for at træne hver mandag og torsdag.

Faldende medlemstal

De mange positive effekter til trods, så har man i klubben overværet et faldende medlemstal siden sommer. Sidste år var man vant til at være 18 til de fleste træninger, hvor man i dag er glad, hvis 10 møder op. Her peger de i klubben på, at der mangler kendskab til tilbuddet.

"Folk skal vide det findes," siger Preben Øls-Andersen, der selv fik diagnosticeret kræftsygdommen i 2012.

Og at han hørte om holdet, var ved det, han kalder et tilfælde. Selv havde han aldrig spillet fodbold i en klub, det havde mest været med børnene, og at skulle være en del af en gruppe var han heller ikke udtalt fan af.

"Til at starte med følte jeg lidt, at jeg ofrede mig. Men efter noget tid opdager man, at man kommer i bedre form og kan løbe længere. Og så opdagede jeg også, at det faktisk er sjovt, og at man får en god snak bagefter, og at der er masser af humor," siger Preben Øls-Andersen.

Foto: Anders Michaelsen

Nye tricks

Ifølge de tre FC Prostata-spillere så kan man godt lære en gammel hund nye tricks. For de har fra træning til træning tydeligt oplevet, hvordan holdkammeraterne er blevet bedre boldspillere.

Selve træningen har på papiret også et professionelt snit over sig med to specialuddannede trænere i spidsen, der sørger for, at der både er opvarmning, styrketræning, øvelser med bold og kamp på menuen.

Trænerne holder snor i det hele, og hvis de ikke gør, så hjælper holdkammeraterne også med det.

Er kommet lige siden

Ligesom Preben Øls-Andersen havde Jens Overgaard et begrænset forhold til fodbold, inden han begyndte på FC Prostata. Han havde spillet, da han var 10-12 år, og i skolegården var han en af dem, der blev valgt sidst.

Med en alder på 71, havde han selvsagt heller ikke forestillet sig, at han skulle begynde på fodbold i en moden alder. Alligevel føler han sig heldig over at være en del af holdet.

"Jeg havde måske planer om at vise mig til en træning. Men det gjorde jeg ikke. En måned eller halvanden efter blev jeg ringet op af en for holdet, som jeg er en stor tak skyldig, og jeg gik med til at komme til træning, og lige siden er jeg kommet," siger Jens Overgaard, der føler, han har fået et kæmpe humørløft af at komme til træningerne.

Bruger hinanden

En del af det humør kommer fra de godmodige drillerier, der også er en del fællesskabet på et fodboldhold. Klubbens 'mobbe-mester' kalder de andre formand John Poulsen, der dog også synes, holdkammeraterne er gode til at give igen.

'Vi øver os jo,' svarer Preben Øls-Andersen og griner.

Netop den drillende tone i klubben var en af de positive overraskelser og samtidig også lidt af en befrielse for Preben Øls-Andersen

"Jeg tænkte; 'Hold da op, her kan man virkelig sige nogle ting'. Og jeg tror, det er sundt. For hvis man sidder med sig selv og sin sygdom, så kan man let gå i selvsving og have ondt af sig selv. 'Nå, er du lidt sløj,' spørger kæresten eller konen. Det kan meget hurtigt blive en nedadgående spiral," siger han.

Udover træning, drillerier og opløftende 3. halvlege, afholder man i klubben af og til også møder, hvor man bare kan komme og snakke.

"Der får man lejlighed til at komme af med nogle frustrationer. Vi bruger hinanden meget, og vi snakker jævnligt om, hvor vi er i behandlingsforløbet, og hvordan vi har det med det, og det, tror jeg, er rigtig vigtigt," siger John Poulsen.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der 4.500 mænd, der hvert år for prostatakræft.

Publiceret 14 February 2020 07:00