Issa Taha, bestyrelsesmedlem hos Olivenspejderne i Gellerup, har været med til at skabe en succes blandt områdets børn og unge.

Issa Taha, bestyrelsesmedlem hos Olivenspejderne i Gellerup, har været med til at skabe en succes blandt områdets børn og unge. Foto: Jannik Stanley Nielsen

Spejderliv hitter hos Gellerups unge:

Må afvise nye medlemmer

Mere end 90 lokale børn og unge er med i Olivenspejderne i Gellerup - en succes så stor, at de er ved at vokse ud af deres nuværende faciliteter

Af
Jannik Stanley Nielsen

spejderliv Ansvar- for dig selv og for andre. Fællesskab. Selvtillid og empati, demokratisk dannelse og medborgerskab, viden om naturen, frivilligt arbejde og at tage lederskab. Og meget, meget andet.

Det er nogle af de kerneværdier, som børn og unge fra Gellerup lærer om hos Olivenspejderne i Gellerup. Lige nu holder de til hos klubberne i Tovshøj, som ligger lidt bag Bazar Vest – og de har gang i et utal af aktiviteter. Teater, friluftsliv, alverdens slags mærker man kan opnå, svømning, parkour og meget andet.

Olivenspejderne startede under ydmyge forhold i en kælder for godt og vel halvandet år siden og fik siden lov at flytte aktiviteterne til klubbernes område, da det hurtigt viste sig, at interessen var enorm. Og på den korte tid er de da også blevet en etableret succes hos områdets børn og unge, som i den grad har taget spejderlivet og fællesskabet omkring det til sig, fortæller 31-årige Issa Taha, som har været med til at starte foreningen Olivenspejderne.

Der er mere end 90 lokale børn og unge, der er medlem af Olivenspejderne, og faktisk er spejdersuccesen i Gellerup så stor, at man er nødt til at afvise nye medlemmer, og samtidig er man ved at vokse ud af de nuværende faciliteter, fortæller han.

Afviste ansøgere

"Kort og godt savner vi mere plads. Vi kunne rigtig godt tænke os en pavillon på omkring 150 kvadratmeter. En pavillon, som skal stå på det område, vi allerede bruger. Der er plads til det herude, så jeg håber meget, at det kan lade sig gøre. Vi må køre rundt hver gang og hente alle vores materialer, som ligger spredt ud på mange forskellige lokationer, inden vi mødes om søndagen. Vi har simpelthen ikke plads hernede, og børnene skal også føle, at de har ejerskab til det sted, som vi så gerne skal lave til dem," siger Issa Taha og fortsætter:

"Vi har endda måttet sige nej til to ansøgere, fordi vi simpelthen ikke har de fysiske rammer til flere medlemmer her og nu. Og det er selvfølgelig smerteligt, da vi jo netop skal kunne rumme alle i vores fællesskab. Vi risikerer at miste nogle børn, som ellers ender med at sidde derhjemme med iPad'en eller begynde at komme i nogle uheldige kredse."

Spejderlivet er populært blandt børn og unge i Gellerup.

Spejderlivet er populært blandt børn og unge i Gellerup. Privatfoto

Han er allerede allerede i dialog med kommunen. Idéen er at leje grunden af kommunen og derefter enten finansiere pavillonen gennem private fonde- eller lade flere parter betale for opførelsen, herunder kommunen. Og hos Sport og Fritid i Aarhus Kommune er man ikke afvisende.

Bakker gerne op

"Det er tidligt i fasen, men vi er bestemt åbne for idéen," siger Morten Petersen, sektionsleder i Sport og Fritid, som i starten af februar havde et indledende møde med Olivenspejderne om fremtidsmulighederne.

"Vi havde en god snak. De gør et rigtig godt stykke arbejde og har skabt et virkelig attraktivt fællesskab. Men man kan ikke sige noget om tidshorisonten på en byggesag som den her. Der er en del ting, der skal falde på plads rent administrativt, og når det er på plads, skal det godkendes politisk. Det bliver sikkert noget med en 30-årig låneaftale af grunden med forbehold for, at alt falder på plads hen ad vejen. Men vi er helt sikkert åbne for idéen og bakker gerne op om det," siger Morten Petersen.

Læring for livet

Lige nu er der 22 frivillige ledere tilknyttet Olivenspejderne - et team af voksne, som kommer med masser af erfaring fra frivilligt arbejde, erhvervsliv og politik. Issa Taha fortæller, at initiativet er helt nyt for et område som Gellerup.

"Det er ret vildt, at vi har formået at rekruttere så mange børn og voksne på kun et års tid, siden vi i januar 2019. Et område som Gellerup er ikke vant til den slags muligheder, men alle elsker det – og vi giver børnene så mange gode redskaber med videre i livet. De lærer også noget om struktur, ansvar og disciplin, og nu er der også bud efter os fra resten af landet, som vil høre om, hvordan vi har skabt det her. De lærer noget om selvtillid, opmærksomhed og selvværd - men hele konceptet er at give dem så mange muligheder som muligt. Ud i naturen og ind i fællesskabet," siger Issa Taha og fortsætter:

Der er så mange børn og unge, der gerne vil være spejdere i Gellerup, at der ikke er plads til flere.

Der er så mange børn og unge, der gerne vil være spejdere i Gellerup, at der ikke er plads til flere. Privatfoto

"Vi vil simpelthen opkvalificere deres kompetencer og evner gennem aktiviteter i naturen, så de besidder en kulturel viden om frivilligt arbejde, som gør dem til dannede medborgere i et demokratisk samfund. Hos os kan alle inkluderes, og der er ingen konkurrence. Og jeg kan roligt sige, at de er meget glade for det. En forælder skrev for eksempel til mig, at "mine børn er helt vilde med det her. De snakker kun om spejdere og ville have tørklædet på i bad," griner Issa Taha, som har tre børn, som alle går til spejder.

Næste projekt er et teaterstykke om unge og identitet, som har premiere i Skovgaardparken 11. marts.

Publiceret 13 February 2020 12:20