Håndværkerne er ved at lægge sidste hånd på blok 7 på Gudrunsvej. Her er der på forskellige etager lavet 14 såkaldte tilgængelighedslejlligheder.

Håndværkerne er ved at lægge sidste hånd på blok 7 på Gudrunsvej. Her er der på forskellige etager lavet 14 såkaldte tilgængelighedslejlligheder.

Millioner til tilgængelighedsboliger er spildt:

Pendlere kommer først i køen

Gellerupparkens dyrt-renoverede tilgængelighedslejligheder bliver prioriteret til pendlere og folk i arbejde. "De er ikke tilgængelige nok," lyder svaret fra kommunen

Af
Louise Nyvang Burmeister

Renovering Godt 14 millioner kroner ekstra har man brugt på at renovere 14 såkaldte tilgængelighedsboliger i Gellerupparken.

Det er dog ikke hverken ældre eller kørestolsbrugere, der får gavn af boligerne.

Kriteriet, der er opstillet lyder nemlig, at lejlighederne først går til personer, der pendler på arbejde i Aarhus Kommune, dernæst folk i arbejde.

De 14 boliger er lavet med ekstra store badeværelser og skulle generelt være nemmere at komme rundt i, blandt andet uden store dørtrin.

Helle Hansen, der er medlem af bestyrelsen i Brabrand Boligforening og bosiddende i Gellerupparken, mener, at det er en degradering af de nuværende lejere i Gellerupparken.

"Det er grotesk i forhold til det, der hedder tilgængelighedsboliger. Det er en underlig degradering af dem, der virkelig kunne have et behov for sådan en bolig. Det er helt galt, at man ikke som ældre og svagelig helt automatisk er forrest i køen til de her boliger," siger Helle Hansen.

73-årige Lillian Henriksen er den eneste ældre, der i dag bor i en tilgængelighedslejlighed. I alt er fire af lejlighederne udlejet pt, og det er til folk, der er i arbejde eller på videregående uddannelse, oplyser Brabrand Boligforening.

73-årige Lillian Henriksen er den eneste ældre, der i dag bor i en tilgængelighedslejlighed. I alt er fire af lejlighederne udlejet pt, og det er til folk, der er i arbejde eller på videregående uddannelse, oplyser Brabrand Boligforening.

En aktindsigt, som Lokalavisen Aarhus har fået, viser, at kriteriet har været debatteret mellem Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune. Boligforeningen ville ikke efterleve kriteriet, og derfor endte det i et påbud fra Aarhus Kommunes side den 19.november 2018.

Direktør for Brabrand Boligforening Keld Laursen, kaldte dengang i et brev til Aarhus Kommune kriteriet for 'temmelig usympatisk'.

Han siger i dag til Lokalavisen Aarhus, at det er en ærgerlig måde at spilde Landsbyggefondens penge på.

"Vi er meget ærgerlige over at have spildt så mange penge, fordi ingen får glæde af millioninvesteringen med de her udlejningskriterier. De 15 millioner kunne man have sparet og dermed have nedbragt omkostningen til renoveringen af de andre blokke," siger Keld Laursen, der er direktør for Brabrand Boligforening.

Ikke egnet

Ifølge Aarhus Kommune er begrundelsen for ikke at tildele tilgængelighedsboliger til ældre og svagelige, at boligerne ikke er egnede til formålet.

"Det er rigtigt godt, at man har haft fokus på at ville lave tilgængelighedsboliger, men det kræver, at man er lykkedes med det. Og det er vores fagfolks vurdering, at det er man ikke nået i mål med. Renoveringen har ikke været gennemgribende nok," siger Bünyamin Simsek (V), der er rådmand for Teknik og Miljø.

Han forklarer, at man som et pilotprojekt lader pendlere og folk i arbejde komme foran i køen til udvalgte boliger for at realisere målsætningen om at få en ny beboersammensætning i Gellerupparken.

Præcis hvilke kriterier, kommunen mener, at lejlighederne ikke lever op til for at kunne kaldes tilgængelighedsboliger, har det ikke været muligt at få svar på.

Fakta

Der er tre lejlighedstyper i blok 4 og 7 i Gellerupparken, hvor visse personer kommer foran i køen:

14 tilgængelighedslejligheder, 18 byhuse, ni penthouselejligheder, alle øvrige boliger på de to øverste etager og to gavllejemål i opgang 68.

Der er fortrin til følgende boligsøgende:

Personer, der pendler til arbejde i Aarhus Kommune, og personer, der er i arbejde.

Derefter træder reglerne om fleksibel udlejning, og derefter kombineret udlejning i kraft.

Publiceret 13 February 2020 06:00