Martin Busk vil renovere den nedslidte Hack Kampmann-villa og lave en tilbygning på bagsiden ud til letbanen.

Martin Busk vil renovere den nedslidte Hack Kampmann-villa og lave en tilbygning på bagsiden ud til letbanen.

Bygherre rystet over Rolighedsvej-sagen:

"Det har været over stregen og under bæltestedet"

"Er det folk, der råber og skriger og fortæller usandheder, som får lov at vinde debatten, så er det sørgeligt," siger Martin Busk, som vil bygge på Rolighedsvej og har været central i vennetjeneste-anklager på rådhuset

Af
Danni Paulsen

Han står bag markante byggeprojekter som Frederiks Plads, Nicolinehus på Aarhus Ø og Finderupvej-boligerne, men aldrig har han oplevet så stor modstand og furore som i forbindelse med sit eget private projekt med at bygge en villa til sin familie.

Martin Busk, medejer og direktør i ejendomsudviklingsfirmaet Bricks A/S, har sammen med en anden familie ansøgt om en ny lokalplan, så Risskov-grunden Rolighedsvej 16A med udsigt ud over Aarhusbugten kan udstykkes i to.

På den ene del skal der bygges en spritny villa, og på den anden vil Martin Busk renovere det Hack Kampmann-tegnede 'Strandhuset' og lave en tilbygning bagved med respekt for den bevaringsværdige arkitektur.

"Hack Kampmann er noget af det ypperste, vi har haft i Danmark. Han har lavet det bedste byudviklingsprojekt nogensinde i byen, nemlig Frederiksbjerg, som stadig holder den dag i dag, og som vi kan lære af andre steder byen. Og blot for at slå det fast, så river jeg ikke noget Hack Kampmanns hus ned."

Ufin underskrift-indsamling

Lokalavisen Aarhus møder ejendomsudvikleren på hans kontor i Marselisborgområdet for at tale om den private byggesag, der har fået sindene alvorligt i kog i det nordlige Aarhus og på rådhuset, hvor Enhedslisten og Radikale Venstre har antydet, at teknik- og miljørådmanden har ydet Martin Busk en vennetjeneste ved at sige god for en ny lokalplan.

Egentlig har han ikke lyst til at bære mere brænde til bålet, men visse ting i sagen har chokeret ham så meget, at han har indvilget i et interview. Det er især underskriftindsamlingen mod projektet, som 1.000 borgere har signeret, men har indeholdt en del fejl - heriblandt at byggesagen omhandlede hele Risskov Strandpark og ikke blot det ene privatejede hjørne, som tidligere har hørt under Psykiatrisk Hospital.

"Materialet til underskriftindsamlingen er faktuelt møghamrende forkert og groft misvisende. Det er ufint af Strandvængets Grundejerforening at opføre sig på den måde. Man kan sagtens være imod projektet, men man skal holde sig til sandheden. Hvis det, de skrev, var rigtigt, så havde jeg selv skrevet under," siger Martin Busk og fortsætter:

"Det er en kampagne orkestreret af et par få mennesker, som har til formål at skabe larm, kontakte politikere og pressen, og den får bare ikke for lidt. Det har fyldt meget, og det er trist, at man får skabt sådan en utryghed i lokalsamfundet på baggrund af forkerte oplysninger."

Han understreger, at han har fuld forståelse for, hvis man er imod fortætning eller arkitekturen - eller bare ikke vil have villaer i området.

"Men det er vigtigt at huske, at der er tale om en stor privat grund med et nedslidt hus på. Det er også ok, hvis man er imod at dele en privat grund på 3.000 kvadratmeter i to, men boede vi alle på så store grunde, så boede der altså ikke ret mange mennesker i kommunen. Min klare holdning er, at projektet vil forskønne området, og at det, der kommer, er bedre end det eksisterende."

Den privatejede grund markeret med rødt. I materialet til underskriftindsamlingen var hele Risskov Strandpark markeret med rødt.

Den privatejede grund markeret med rødt. I materialet til underskriftindsamlingen var hele Risskov Strandpark markeret med rødt. Foto: Google Earth

"Forsøg på karaktermord"

Martin Busk har været chokeret over grundløse anklager, konspirationsteorier og den hadefulde tone på de sociale medier. En tone, som ifølge ham har påvirket hele familien, og det er tydeligt, når han taler om det, at han er dybt frustreret.

"Det har påvirket mig. Jeg er jo ikke lavet af sten. Jeg har været skuffet og rystet. Det har været over stregen og, og jeg vil faktisk gå så langt at kalde nogen af udtalelserne direkte strafbare."

Men at anklager om urent trav også skulle rykke ind i byrådssalen, havde han aldrig forestillet sig.

"Visse politikere beskylder andre for kammerateri eller betalinger til valgkampagner. Det er under lavmålet at komme med sådanne udokumenterede påstande. Et trist forsøg på karaktermord. Jeg er dybt skuffet over de folkevalgte politikere, og jeg er ked af, at min sag skal fylde så meget. Endnu værre er det, at man samtidig beskylder almindelige medarbejdere i Teknik og Miljø for noget af det samme. Jeg får altså ikke nogen særaftaler."

Hvad er dit forhold til rådmand Bünyamin Simsek (V)?

"Vi har en god, professionel relation til hinanden, men vi kommer ikke i hinandens hjem som venner. Han er ikke en del af min vennekreds. Jeg er, ligesom Bünyamin Simsek, medlem af Aarhus Borgerlige Skydeselskab, sammen med 200 andre, og det er sørme ikke nogen hemmelig loge, men derimod et 185 år gammelt skydeselskab, som er baseret på aktivt medborgerskab, ordentlighed og åbenhed."

En visualisering af den villa, som den anden familie vil bygge.

En visualisering af den villa, som den anden familie vil bygge.

En del af jobbet

Martin Busk sidder i adskillige kulturelle og erhvervsrelaterede bestyrelser og har været aktiv i Det Konservative Folkeparti, siden han var 15 år. Han fortæller, at han kender mange politikere både i Aarhus Byråd og i Folketinget.

"Vi taler sammen i alle mulige sammenhænge, for det er vi nødt til, hvis vi skal udvikle den her by ordentligt. Og vi er også nødt til at stole på hinanden. Men det er altså ikke ensbetydende med, at vi er tætte venner."

Politikere og medier får mange tips om urent trav ved byggeri i Aarhus, men det kommer sjældent videre til offentligheden af flere årsager. Men her sætter to partier helt offentligt spørgsmålstegn ved habiliteten. Hvorfor tror du, de gør det, hvis det slet ikke har noget på sig?

"Det kan jeg jo ikke svare på. Jeg kan ikke sætte mig ind i deres tankegang. Men jeg har stadig ikke set noget, der bakker bare lidt op om deres beskyldninger. Jeg lever af og med den her by, og det betyder, at jeg kender rigtig mange politikere og embedsmænd, fordi det er mit job. Der er ikke noget, der ikke tåler dagens lys i tidligere, denne eller fremtidige sager. Alt er efter bogen."

Der bliver talt meget i Aarhus om vennetjenester, og om hvor let det er for udviklere at komme igennem med projekter. Har det slet intet på sig?

"Njah… Men Aarhus’ størrelse i forhold til eksempelvis København gør lidt, at alle kender alle. Vi er en lille gruppe, der laver mange projekter. Og jeg har hørt københavnere beklage sig over, at det er svært at komme ind i den her by – selvom der altså er pensionskasser og folk fra Aalborg og Herning, som heldigvis investerer i byen. Men jeg føler slet ikke, at jeg får særstatus eller særbehandling, og det tror jeg heller ikke andre gør. Til gengæld holder vi, hvad vi lover, når vi laver noget."

"Man skal lære af sagen"

Kigger man isoleret på den omstridte grund nu, og det, der skal være, har Martin Busk svært ved at forstå, at det kan vække så stor kritik. Mange har efterspurgt rådmandens begrundelse for at godkende udarbejdelsen af en ny lokalplan, og ifølge Busk er den simpel. At projektet er bedre end at lade en stor grund og en nedslidt arkitekt-villa stå ubrugt hen.

Han kan dog godt forstå frustrationen over allerede at lave en ny lokalplan, når den tidligere er fra 2017. En lokalplan, der slår fast, at grunden ikke må udstykkes eller bebygges.

"Der er ikke gået lang tid, men det er dog ikke uset. Jeg tror, at man skal lære af denne sag. Når man laver en lokalplan for så kæmpestort et område, så kan der være hjørner, hvor man ikke har fået det hele med. Det er tilfældet her."

Grunden blev solgt af udviklingsselskabet KPC for cirka 5,7 millioner kroner, hvilket mange mener er billigt.

"Men det er sagen uvedkommende, hvad nogen har givet for den grund tilbage i 2014. Grunden har været til salg, og alle mennesker har kunnet købe den. KPC har, så vidt jeg ved, solgt alle huse i området i niveauet 50 millioner kroner, og kigger man på det i dag, så var det faktisk ret billigt, og mange har formentligt lavet en fin handel, idet priserne altså er steget siden 2014 og til nu - ikke mindst i og omkring i Risskov."

KPC har tidligere forhørt sig hos kommunen om muligheden for at bygge uden at få lov. Ifølge Martin Busk kom det dog aldrig så langt, at KPC sendte en administrativ ansøgning. Selskabets ønske om at udnytte grunden var desuden slet ikke sammenligneligt med to villabyggerier, anfører han.

En visualiseringe af, hvordan grunden kan komme til at se ud, hvis familierne får lov at bygge.

En visualiseringe af, hvordan grunden kan komme til at se ud, hvis familierne får lov at bygge.

Tror på projektet

Onsdag skal byrådet behandle sagen. Går den igennem, hvilket alt tyder på, skal den i offentlig høring. En høring, Martin Busk glæder sig til, for "så kommer fakta på bordet".

Hvad hvis den falder til jorden?

"Det vil være rigtig ærgerligt, men så tager vi den derfra. Falder den til jorden, fordi man ikke kan lide arkitekturen eller andet, så kan jeg leve med det. Men er det folk, der råber og skriger og fortæller usandheder, som får lov at vinde debatten, så er det sørgeligt. Det skal ikke kunne betale sig at opføre sig på den måde," fastslår han.

Trods den heftige kritik og store ballade har han aldrig overvejet at droppe projektet. Heller ikke selvom et eventuelt kommende naboskab ikke har fået den bedste start.

"Der bor heldigvis også mange i området, som er positive overfor projektet. Vi glæder os, og jeg tror ikke, at det her beror på ret mange mennesker. Jeg har søgt dialogen med naboer og andre. Min dør og telefon står åben, og det har jeg sagt adskillige gange, men der er ikke én, der har ringet. Ikke én. Men selvom de slår under bæltestedet, så knækker jeg ikke, for jeg tror på det her, og jeg synes, at projektet er godt."

Lokalavisen Aarhus har skrevet flere artikler om sagen. Dem kan du læse her:

Publiceret 04 February 2020 19:45