Fungerede finansminister (fordi Nicolai Wammen er på barsel) Morten Bødskov og indenrigsminister Astrid Krag præsenterede torsdag regeringens udspil til en udligningsreform.

Fungerede finansminister (fordi Nicolai Wammen er på barsel) Morten Bødskov og indenrigsminister Astrid Krag præsenterede torsdag regeringens udspil til en udligningsreform. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Nyt udspil:

Aarhus skal stadig sende en milliard kroner til andre kommuner

Umiddelbart ser ny udligningsreform ud til at være status quo for Aarhus Kommune. Bortset fra en enkelt ændring

Af
Danni Paulsen

Torsdag fremlagde den socialdemokratiske regering et nyt udspil til en udligningsreform.

I dag går udligningssystemet ud på, at de danske kommuner puljer en stor sum skattepenge og fordeler dem ud igen efter et solidaritetsprincip, hvor de rigeste kommuner bidrager til at hjælpe de mindre bemidlede kommuner, således at borgerne i Danmark kan forvente et nogenlunde ens serviceniveau, uanset om de bor i rige Gentofte eller i fattige Norddjurs.

Det princip vil regeringen fastholde med reformudspillet, men der bliver skruet på knapperne efter de seneste mange år, hvor der har været stor debat om rimeligheden i systemet, samtidig med at adskillige kommuner har klaget deres nød over at kunne leve op til det aftalte velfærdsniveau.

Med udspillet vil regeringen flytte 1,4 milliarder kroner fra de mest velstillede kommuner til blandt andet provins- og yderkommuner. Samtidig vil man målrette en milliard kroner til udsatte ø- og yderkommuner.

"Vores udspil handler om retfærdighed og velfærd, og at Danmark er for lille til store forskelle. Borgerne skal ikke opleve, at kvaliteten af velfærden er helt forskellig fra kommune til kommune. Jeg vil gerne appellere til solidaritet fra de mest velhavende kommuner og minde om, at denne regering i økonomiaftalen har sørget for, at der følger penge med til det stigende antal børn og ældre," siger Social- og indenrigsminister Astrid Krag i en pressemeddelelse.

Aarhus slipper

Forud for præsentationen havde statsminister Mette Frederiksen afsløret, at Østjylland skulle bidrage mere. Mange havde forventet, at Aarhus, som har oplevet en massiv befolkningsvækst, skulle spytte flere penge i fælleskassen, men sådan bliver det efter alt at dømme ikke.

I hvert fald kan man se i en grafik i oplægget, at Aarhus står til at skulle betale omtrent det samme. Altså næsten en milliard kroner.

Det er derimod nabokommunerne Skanderborg, Favrskov og Odder, der skal bidrage mere til gildet.

Af reformudspillet fremgår det dog, som det blev afsløret onsdag, at regeringen vil reformere styrformen i kommunerne med landets fire største byer, således at det aarhusianske rådmandsstyre skal afskaffes og de forskellige forvaltninger høre under borgmesteren.

Regeringen vurderer, at der kan være en administrativ besparelse i omegnen af 250 millioner kroner at hente på den øvelse, og den besparelse vil eksempelvis Aarhus få lov til at beholde og bruge på at forbedre velfærden.

Grafik fra regeringens reformudspil.

Grafik fra regeringens reformudspil.

Publiceret 30 January 2020 16:04