Charlotte Hansen, Emil Johnsen, Ole Kjærgaard og Momo Najdi er bekymret og frustreret ovenpå en række episoder med røveri, hærværk og indbrud.

Charlotte Hansen, Emil Johnsen, Ole Kjærgaard og Momo Najdi er bekymret og frustreret ovenpå en række episoder med røveri, hærværk og indbrud. Foto: Anders Michaelsen

Fire røverier på fem måneder:

Hasle Torv vil have mere video-overvågning

Kriminaliteten ved og omkring Hasle Torv er eskaleret, det er det klare indtryk fra en gruppe erhvervsdrivende

Af
Anders Michaelsen

KRIMINALITET "Det kan du godt glemme," siger Charlotte Hansen.

Det er formiddag og en ung mand er kommet ind i hendes frisørsalon med en brødkniv og har kastet en pose hen ad gulvet, som en scene taget ud af en film. I butikken er to kunder og fire frisører. Det hele går hurtigt, og manden med brødkniven ender med selv at gå op til kassen for at tage det, han er kommet efter.

"Jeg havde lyst til at sparke ham, men man er fandeme også bange for at gøre noget, for jeg har også engang prøvet at få skældud af en kunde, fordi jeg var ude og sige til nogle unge drenge, at de skulle opføre sig ordentlig," fortæller Charlotte Hansen, der ejer Hasle Frisør.

Hun ringer til politiet, men episoden, der finder sted 11. oktober, bliver ikke opklaret. Det er samtidig også begyndelsen på det, Charlotte Hansen og hendes naboer opfatter som en eskalering af den kriminalitet, der med mellemrum har været en del af hverdagen for de butiksdrivende omkring Hasle Torv gennem en årrække.

Flere episoder med indbrud og hærværk og nu fire røverier på fem måneder, som ikke er blevet opklaret, har fyldt bægeret. Og det har ført til, at de forretningsdrivende ved Hasle Torv ønsker tilladelse til at videoovervåge det offentlige stykke vej uden for butiksvinduerne.

Problem der er eskaleret

Mindre end en uge efter Charlotte Hansen og hendes kollegaer første gang var blevet truet med en brødkniv, kom turen til naboen, Momo Najdi, som ejer Café Skytten.

Momo Najdi talte også med Lokalavisen Aarhus tilbage i marts 2016 - dengang handlede det om, hvordan flere madsteder, inklusiv hans eget, var blevet raseret og havde fået smadret ruderne. 21 anmeldelser af hærværk på 12 måneder. Dengang ønskede man ligesom i dag, at politiet opsatte overvågning ud til vejen, men politiet vurderede ikke antallet hændelser til at være alarmerende nok.

Ligesom i frisørsalonen har røverierne i caféen været med kniv. Og det seneste års tid har Café Skytten hele tre gange været udsat for røveri. Noget som er gået ud over omsætningen, men som også har betydet fire opsigelser fra utrygge medarbejdere, efter det første røveri fandt sted sidste år.

Seneste episode var 18. januar i år, ingen af gangene har Momo Najdi dog været til stede, når der har været røveri.

"Det er som om, at de går og holder øje med, hvornår der er ikke nogen kunder. Jeg er overbevist om, at det er nogen, der kommer og spiser her og kommer fra området, og så ved de, når min bil ikke står her. Det er min teori, og så venter de på, der står piger alene bag kassen," fortæller han.

Det hærværk, der var problemet i 2016, har altså siden eskaleret sig til røveri, og selvom de to butiksdrivende har installeret det overvågning de må inde i deres forretninger, så ønsker man også overvågning ude på vejen, da man tror, kameraerne kan fange røverne, inden de tager deres maskering på.

Politiet afviser stadig

Hos Østjyllands Politi har man dog ikke ændret syn på sin prioritering af videoovervågning.

"Vi har selvfølgelig forståelse for, at det er utrolig utrygt. Men området omkring Hasle Torv er et af de steder, vi patruljerer rigtig ofte, og vi er også meget synlig ude i området. I forhold til kameraerne så følger vi kriminalitetsudviklingen i hele politikredsen, og hvis vi har mulighed for at sætte kamera op, så prioriterer vi placeringen af et kamera ud fra en analyse af, hvor der er mest kriminalitet," siger Gert Bisgaard, vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi.

Sidste år fik Østjyllands Politi mulighed for at sætte nogle såkaldte 'tryghedskameraer' op i forbindelse med den tidligere regerings trygheds- og nærhedspakke. Kameraerne kom op i henholdsvis Aarhus, Randers og Grenå, og der var det blandt andet området inde ved åen, der blev prioriteret.

"Kommer der mulighed for opsætning af nye kameraer, skal vi selvfølgelig foretage en ny vurdering. Men umiddelbart er området omkring Hasle Torv ikke noget, der står øverst på vores liste. Der er simpelthen steder, der er hårdere ramt," fortæller vicepolitiinspektøren.

Klar til at dele video

Det er ikke kun Momo Najdi og Charlotte Hansen, der ønsker overvågning ude på vejen. Emil Johnsen, der ejer Hasle Cykelcenter, har haft tre indbrud på tre uger, og Ole Kjærgaard, der er næstformand for ejerforeningen Hasle Torv, har haft flere episoder med indbrudstyve, der blandt andet har sparket sig vej ind i opgangen på den anden side af torvet.

Der er dog måske et håb for torvets naboer. Østjyllands Politi oplyser til Lokalavisen Aarhus, at der i tv-overvågningsloven måske kan være en mulighed for, at de erhvervsdrivende kan få en dispensation til at sætte kamera op ud til vejen. En tilladelse, der skal skaffes gennem Politiets Administrative Center i Holstebro.

Imens man på Hasle Torv så kan håbe på en tilladelse, har Charlotte Hansen dog anskaffet sig pebersprays i frisørsalonen, og hos Momo Najdi er man også forberedt på, hvis ikke man skulle få tilladelsen.

"Så vil jeg begynde at gøre som mange andre og udstille dem og offentliggøre overvågning på de sociale medier. Også selvom det er ulovligt, og jeg skulle betale en bøde. Det vil jeg hellere, end at udsætte mine medarbejdere for det her," siger han.

Publiceret 29 January 2020 10:00