Timorshah Tariki(t.v.) og Amin Sharifi kom begge til landet fra Afghanistan og hjælper nu flygtninge med at komme i job. På deres kontor i Åbyhøj hænger flere af deres vellykkede cases.

Timorshah Tariki(t.v.) og Amin Sharifi kom begge til landet fra Afghanistan og hjælper nu flygtninge med at komme i job. På deres kontor i Åbyhøj hænger flere af deres vellykkede cases.

De hjælper flygtninge i job: Vil betale tilbage til samfundet

Niis har fået eget kompetencecenter og er nu klar til at hjælpe endnu flere flygtninge i job med hjælp fra fonde og frivillighed

Af
Kim Skovrup Andersen

De har selv prøvet det at forsøge at blive integreret i Danmark. 33-årige Amin Sharifi og 36-årige Timorshah Taraki kom begge til landet fra Afghanistan tilbage i 2001 og lærte hinanden at kende i Danmark for 16 år siden. Og nu giver de deres erfaringer videre.

De har grundlagt foreningen Niis, der er en forkortelse for 'ny integration i samfundet', og formålet er helt klart:

"Vi er en socialpædagogisk integrationsforening, som arbejder målrettet på at matche nytilkomne flygtninge og indvandrere med det job eller den uddannelse, de drømmer om," forklarer Amin Sharif, som selv har flere uddannelser i sin faglige rygsæk indenfor salg i Jysk og Bestseller og som pædagog i forskellige institutioner.

Han er i dag bosat i Viby, mens makkeren Timorshah Taraki bor i Egå. De arbejder begge om aftenen som ufaglærte i ældreplejen, og det giver dem tid og mulighed for at hjælpe flygtninge i job i dagtimerne.

"Vi arbejder gratis og frivilligt. Vi vil gerne gøre en forskel i det samfund, som har hjulpet os med rigtig mange gode ting. Vi er klar til at give tilbage," siger Timorshah Taraki, som selv har en fortid hos Bestseller som lagermedarbejder og sælger.

Donation giver mulighed

I starten foregik hjælpen og rådgivningen fra biblioteker, lokalcentre og i Amin Shafiris egen lejlighed, men nu er der blevet mulighed for at gøre det fra et kompetencecenter på Klamsagervej i Åbyhøj via en donation fra MTHP Fonden hos Bestseller.

"Vi har fået penge til et års drift med husleje og computere, og det giver os mulighed for at hjælpe flere og have forskellige aktiviteter. Det er vi selvfølgelige glade for," fastslår Amin Sharifi.

"Det gør det hele meget mere seriøst, at vi har en fast base, hvor vi kan gøre folk klar til arbejdsmarkedet. Vi har flere mødelokaler, og folk er begyndt at komme ind fra gaden. Og så er der gode busforbindelser hertil," pointerer Timorshah Taraki.

Duoen kan næsten ikke følge med og har indtil videre fået 25 mennesker videre i job eller uddannelse. Målet for 2020 er at få 50 i job, men det kræver en større indsats, større donationer eller et formelt samarbejde med Aarhus Kommune.

"Det er bare fantastisk, når vi hjælper et menneske videre i arbejde. Det er som at flyve, og vi bliver bare så stolte. Vi vil selvfølgelig gerne leve af det her projekt, men det kan desværre ikke lade sig gøre endnu," siger Timorshah Taraki.

Niis mener selv at adskille sig i tilgangen og opfølgningen i jobjagten:

"Vi følger op hver anden måned, hvor vi både snakker med arbejdsgiver og medarbejderen, og så er vi ikke så bange for at sige tingene ærligt. Måske på grund af vores baggrund," siger Amin Sharifi, der også peger på, at de kommer med realistiske bud på, hvad flygtninge skal arbejde med:

"De kommer ofte med for høje forventninger og får et knæk, hvis det ikke lykkes. Vi prøver at lave realistiske handlingsplaner i jobs som SOSU-assistenter, hvor arbejdsløsheden er lav. Eller som ufaglærte i ældreplejen. Så kan man altid søge videre derfra, hvis man lykkes med det," forklarer Amin Sharifi.

Fik camerouner i job

En af de vellykkede cases fra Niis er Gidion Tah Midoh, der kom til Danmark fra Cameroun tilbage i marts.

Amin Sharifi og Timorshah Taraki med Gidion Tah Midoh (i midten) foran Dansk Supermarkeds lager i Højbjerg, hvor han med hjælp fra Niis har fået arbejde.

Amin Sharifi og Timorshah Taraki med Gidion Tah Midoh (i midten) foran Dansk Supermarkeds lager i Højbjerg, hvor han med hjælp fra Niis har fået arbejde.

"Jeg er meget glad for den behandling, jeg har fået fra Niis. De er meget flinke. Jeg mødte Amin over en kop kaffe, inden Niis havde fået fast kontor. Amin har lært og forklaret mig om den danske kultur og sproget, som jeg er i gang med at lære. Jeg er stadig i kontakt med Niis, og de er rigtig gode til at følge op," fortæller Gideon Tah Midoh, der er bosat i Trige sammen med sin kone.

På sigt kunne han godt tænke sig at lære andre udlændinge dansk og give sine erfaringer videre, men først skal han selv lære dansk hos Clavis i Aarhus.

"Niis har hjulpet mig til at få tilrettelagt min arbejdstid hos Dansk Supermarked, så jeg får mulighed for at gå til danskundervisning," siger han.

Publiceret 27 January 2020 06:00