Foto:

Foto: Lars Kruse / AU Foto

Aarhus Universitet:

Der er ikke sket en regnefejl

Universitetet beklager, at det har oplyst forkerte tal omkring udledning af kvælstof i Danmark, men afviser, at der har været tale om en regnefejl

Fødevare- og Miljøministeriet udsendte torsdag en pressemeddelelse, hvori det blev oplyst, at Aarhus Universitet havde udsendt forkerte tal i forhold til Danmarks udledning af kvælstof. Nye tal fra universitetet viste nemlig, at der helt tilbage til 1990 var fejl i kvælstoftallene. Med de nye tal, har Danmark udledt 3.000 ton mindre, end hvad der blev oplyst i 2018. I pressemeddelelsen kaldte miljøministeriet årsagen til de nye tal, at der var sket en regnefejl på Aarhus Universitet.

Det afviser institutleder Peter Henriksen fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitet dog over for DR Nyheder. Der er rigtigt, at universitetet har nedjusteret tallene, men der er ikke sket en regnefejl, mener han.

"Det skyldes en justering af den model, vi regner med. Jeg synes, det er en fejl, at vi har sendt to så forskellige tal afsted kort efter hinanden. Det er uheldigt, men en regnefejl synes jeg ikke, man kan sige, at det er," siger han til DR Nyheder.

Årsagen er, at man har brugt en ny og forbedret regnemodel til de nye tal, så derfor vil institutlederen ikke gå med til, at de tidligere tal byggede på regnefejl.

Miljøminister Lea Wermelin (S) var ellers noget skarp i sin kritik af Aarhus Universitet.

"Det er dybt utilfredsstillende, at Aarhus Universitet ikke har haft styr på tallene, og det er desværre sket flere gange i den seneste tid. Vi er som politikere nødt til at kunne stole på fakta fra forskerne, når vi diskuterer og træffer politiske beslutninger. Det er afgørende, og derfor har mit ministerium bedt universitetet om en plan for, hvordan de vil øge kvalitetssikringen af deres forskning fremover," sagde hun i den pressemeddelelse, der blev udsendt af hendes ministerium.

jwh

Publiceret 24 January 2020 18:53