Efteruddannelse bliver ofte brugt til at fastholde dygtige medarbejdere. Men for 39-årige Jesper Bertelsen blev efteruddannelse springbræt til et sporskifte – fra politiassistent til it-sikkerhedsspecialist i TDC. Han læser en diplomuddannelse i it-sikkerhed på Erhvervsakademi Aarhus, der er beliggende i Viby.

Efteruddannelse bliver ofte brugt til at fastholde dygtige medarbejdere. Men for 39-årige Jesper Bertelsen blev efteruddannelse springbræt til et sporskifte – fra politiassistent til it-sikkerhedsspecialist i TDC. Han læser en diplomuddannelse i it-sikkerhed på Erhvervsakademi Aarhus, der er beliggende i Viby.

Bedre løn og arbejdstider: Jesper droppede politiet til fordel for IT

Aarhusianere er blevet bedre til at efteruddanne sig. På et år er antallet af studerende, der vælger at starte en efteruddannelse på Erhvervsakademi Aarhus, steget med 20 procent

Af
Kim Skovrup Andersen

Uddannelse Det går godt med at opkvalificere arbejdsstyrken her i kommunen, hvor mange begynder året med at blive klogere.

39-årige Jesper Bertelsen er en af 4.900 erhvervsaktive i gang med en efter- og videreuddannelse på Erhvervsakademi Aarhus sideløbende med deres job.

Da han begyndte på sin diplomuddannelse i it-sikkerhed i sensommeren 2017, arbejdede han som politiassistent i skiftende weekend- og aftenvagter i henholdsvis Aarhus og Horsens. I påsken 2018 – godt et år henne i uddannelsen - fik Jesper tilbudt et nyt job som it-sikkerhedsspecialist hos TDC i Tranbjerg.

"Efteruddannelsen var ikke afgørende for, at jeg fik jobbet, men det gav mig modet til at søge et andet job i en helt ny branche. På uddannelsen fik jeg et netværk af it-folk i Aarhus, og det gjorde det lettere at få en fod indenfor i branchen. Derudover har jeg fået frisket min gamle datamatiker-uddannelse fra 2003 op," siger Jesper Bertelsen, som er bosat i Risskov med sin kone og deres tre sønner.

Højere løn og bedre arbejdstider

Idéen om en efteruddannelse havde længe rumsteret i baghovedet på Jesper Bertelsen, og da han hørte om en ny diplomuddannelse i it-sikkerhed, tog han springet. It-sikkerhed var nemlig et fagområde, han allerede kendte til og som han gerne ville arbejde mere med.

I sit nyt job som it-sikkerhedsspecialist hos TDC har Jesper fået højere løn og bedre arbejdstider. Det betyder mere overskud hjemme hos familien i Risskov, når han ikke bliver kaldt ud på aften- og natarbejde. Derfor er Jesper tilfreds med, at han tog springet og skiftede spor.

"Min største overvejelse ved at stoppe hos politiet var, at jeg ville gå glip af min tjenestemandspension. Det var derfor vigtigt for mig, at jeg kunne få god løn et andet sted, der kunne opveje, at jeg ikke har dén, når jeg ikke skal arbejde længere," fortæller han.

Flere kort på hånden

På Erhvervsakademi Aarhus er antallet af studerende på efteruddannelser steget med 20 procent på et år. Det svarer til 400 flere studerende i forhold til 2018 og er rekord. Det oplyser markedschef Brian Jacobsen fra Erhvervsakademi Aarhus i Viby.

"De fleste af os skal nok arbejde til vi er 70-75 år gamle afhængigt af, hvilken regering vi har siddende. Med en voksende pensionsalder er det ikke alle danskere, der kan sidde med de samme arbejdsopgaver hele livet. Derfor giver det sikkerhed i arbejdslivet at efteruddanne sig indenfor sit nuværende fag eller i en ny retning. Det giver flere kort på hånden og er en investering i ens fremtid," siger han.

Markedschefen fortæller, at Erhvervsakademi Aarhus er klar til den voldsomme vækst, og i øjeblikket er der gang i en udvidelse på 5.000 kvadratmeter.

"VI har ikke noget loft for, hvor mange deltidsstuderende, vi har plads til. Vi mærker, at der er stor interesse, og at virksomheder giver plads til det. Det handler om 'employer branding', hvor man ønsker at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere," siger han.

Ledelse og merkantile fag hitter

Hos en af regionens store faglige organisationer HK Østjylland med 21.000 erhvervsaktive medlemmer mærker man også, at medlemmerne efter- og videreuddanner sig som aldrig før. Det er især midler fra den såkaldte Omstillingsfond, der har sat skub i tendensen.

"Det er især indenfor de merkantile fag og ledelse, at vores medlemmer efteruddanner sig. Særligt hos de af vores medlemmer, der ikke kan få tilskud til efteruddannelse fra deres fagforening eller andre kompetencefonde, har Omstillingsfonden gjort en stor forskel. Det er vores opfattelse, at os østjyder er blandt dem, der har fået mest gang i efteruddannelse blandt andet takket være Omstillingsfonden," siger fællesformand Jesper Thorup fra HK Østjylland.

Hurtigere end hackere

Siden Jesper Bertelsen begyndte i sit nye job, er det gået stærkt. Han er allerede blevet tilbudt en ny stilling som specialist, der finder fejl og smuthuller i it-systemerne inden hackerne finder dem – en såkaldt 'White Hat Hacker'.

"I det her job er der større potentiale for udvikling. Jeg har også lyst til at komme på et lederforløb, og her er der gode muligheder for det. Når chancen er der, skal man gribe den, og man skal gøre det, man har lyst til," opfordrer Jesper Bertelsen.

Hans næste skridt er at læse to diplomfag med fire ugentlige timer på Erhvervsakademi Aarhus og skrive sin hovedopgave, og så er han færdig med diplomuddannelsen i it-sikkerhed.

Om Erhvervsakademi Aarhus

  • Erhvervsakademi Aarhus er et af landets største erhvervsakademier med 4.900 deltidsstuderende, 4.900 fuldtidsstuderende og 400 ansatte.
  • Akademiet udbyder efteruddannelser på akademi- og diplomniveau og kortere kurser til erhvervsaktive voksne. Uddannelserne svarer niveaumæssigt til korte videregående uddannelser og mellemlange videregående uddannelser på bachelorniveau.
  • Læs mere på eaaa.dk

Om efteruddannelse og Omstillingsfonden

  • Faglærte og ufaglærte kan få op til 10.000 kroner per år til statsgodkendt efteruddannelse.
  • Muligheden gælder både enkeltfag og moduler på akademi- og diplomuddannelser.
  • Pengene kommer fra Omstillingsfonden, og der kan søges penge herfra indtil sommeren 2022.

Om efteruddannelse og Omstillingsfonden

  • Faglærte og ufaglærte kan få op til 10.000 kroner per år til statsgodkendt efteruddannelse.
  • Muligheden gælder både enkeltfag og moduler på akademi- og diplomuddannelser.
  • Pengene kommer fra Omstillingsfonden, og der kan søges penge herfra indtil sommeren 2022.

Publiceret 19 January 2020 06:00