Præsteklumme:

The Crown og de kronede dage

Af
sognepræst i Elsted Kirke

Iben Vinther Nordestgaard

præsteklumme Har man hang til Netflix, så ved man det sikkert allerede. Har man ikke, så bør man lade det komme an på en prøve, når det gælder den amerikansk-britiske tv-serie over dronning Elizabeths regeringstid, 'The Crown.' Det er kort og godt blændende TV.

I serien bliver vi ofte taget med i kirke, og et af disse kirkebesøg er særligt underholdende.

Med korslagte arme, lukket om sig selv og med lukkede øren for al tale om korset sidder prins Philip, hertug af Edinburgh på kirkebænken ved siden af sin hustru. Det er en stille søndag morgen, og på vej til kirke har han en smule irriteret spurgt: "Hvorfor gør vi det her?"

Solens stråler bryder igennem de høje vinduer og rammer de dansende støvpartikler i kirkeskibet. Denne særegen scenografi understøtter stemningen i kirken, hvor prins Philip hviskende og med bidende sarkasme atter en gang brokker sig til sin hustru.

Hertugen, der i serien synes at være nødstedt midt i en "midlife-crisis," nægter igen at lade sig totalbedøve af en i hans øjne søvndyssende gudstjeneste. Han vælger i stedet at dyrke sport og ikke et ondt ord derom. Det skal også passes.

Han indser dog hurtigt, at en ensidig dyrkelse af kroppen ikke formår at bringe ham væk fra sindets mørke sti. Langsomt men sikkert brydes fornuftens panser, og hans hjerte åbnes igen for troens forunderlige og forløsende virkning.

Jeg er sikker på, at mange har haft de samme anfægtelser, og mon ikke mange har spurgt sig selv, om det ikke var bedre at løbe en tur end at sidde stille på kirkebænken? Men trods udskillelse af mængder af endorfiner ved en løbetur, så kan en stille time i kirken, hvor Gud hvisker sit milde evangelium til os gøre underværker. Det er derfor, vi går i kirke!

Fordi der bliver sagt et ord til os, som vi ikke kan sige os selv. Et ord af en anden verden, der skaber vor verden på ny – og giver kronede dage for dronninger, hertuger, dig og mig:

Ja, lad så virke dit bad og dit bord/med de indviede tunger,//at det kan høres, din Ånd og dit Ord/er det, som taler og sjunger!/Lad os det føle og smage:/Ånden er bedre end kød og blod,/Herren er liflig og ejegod,/kristne har kronede dage!

Publiceret 18 January 2020 06:00