Præsteklumme:

Kig op!

Af
sognepræst Lene Kofod

Frederikskirken

Skåde

præsteklumme Hvad føler du? Hvad mærker du? Hvad siger din mavefornemmelse dig? Disse spørgsmål stiller vi ofte hinanden og os selv. Vores tids mantra: at mærke efter!

Naturligvis mærker vi os selv. Vi er ikke hugget ud i sten. Vi er varme og følende skabninger. Men indimellem er det måske gavnligt at mærke bare lidt mindre efter egen mavefornemmelse og i stedet rette opmærksomheden udad. Løfte blikket og fornemme andre mennesker og verden omkring os. Tænke os selv ind i en større sammenhæng end bare vores egen. Erkende at alt ikke kun handler om os selv og om vores selvdefinerede sandhed.

I sagnet om Narcissos fortælles det om den unge mand, at han var så smuk, at enhver måtte forelske sig i ham, straks de så ham. Selv var han til den generte side og søgte ensomheden i skoven. Her mødte han Ekko, som blev håbløst betaget af ham. Men Narcissos ville ikke ejes af nogen, og den stakkels forsmåede Ekko svandt ind til en stemme. Efter flere knuste pigehjerter lokkede Nemesis den selvoptagede Narcissos til at spejle sig i en klar skovsø. Tryllebundet af forelskede i sig selv rakte han armene ned i søen og forsøgte at kysse sit spejlbillede. Da sandheden gik op for ham, blev han fortæret af selvoptagethed. Tilbage blev blot en blomst med hvide kronblade omkring en gul midte. Selv på vej væk fra denne verden stirrede han betaget på sit spejlbillede i dødsrigets vande.

I en tid med mange eksempler på præstationsangst, rådvildhed og dernæst måske ensomhed og tristhed, - ikke mindst blandt vores unge, gavner det os alle at mindes om at løfte blikket og vende det væk fra os selv en gang imellem. Så vil vi opdage en stor skønhed omkring os, samt en verden fuld af gaver og opgaver som kalder på vores engagement. Vi vil erfare, at de andre heller ikke er perfekte, og at mindre sagtens kan gøre det. Et godt liv består af både op- og nedture, solskin og skyer, kampe, nederlag og sejre.

Alt for meget i livet synes at afhænge af os selv og af vores egen målestok for, hvad der duer. Ser vi i stedet op og opdager, at sandheden om os og verden og de andre er større end som så, får vi mange flere muligheder. Indimellem er det gavnligt at se lidt bort fra sig selv! Så kig op og se dig omkring!

Publiceret 18 January 2020 06:15