Dronning Margrethe hilser på borgmesteren til Aarhus Festuges åbning i 2019.

Dronning Margrethe hilser på borgmesteren til Aarhus Festuges åbning i 2019. Foto: Bo Amstrup/ Ritzau Scanpix

To dages fest:

Dronningens 80-års fødselsdag bliver fejret i Aarhus

I juni kommer dronning Margrethe til Aarhus for at lade sig fejre i to dage

16. april fylder regenten år. Og det bliver en af de helt store og runde fødselsdage.

80 år bliver landets overhoved, og i den anledning lægger hun vejen forbi Aarhus for at markere det.

Som del af sit sommertogt med Kongeskibet Dannebrog gæster hun Aarhus i dagene 5. og 6. juni, hvor byen vil fejre hende i anledning af 80-års fødselsdagen.

Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) er vært og ser frem til nogle festlige dage.

"I Aarhus har vi meget ofte glæde af Hendes Majestæt Dronningens tilstedeværelse, men det er første gang, hun ankommer til Aarhus som del af et officielt sommertogt med Kongeskibet Dannebrog. Det giver os en kærkommen mulighed for at holde en stor fejring af hendes 80-års fødselsdag – og samtidig præsentere hende for forskellige sider af byens mangfoldige liv," siger borgmesteren.

Sommerbesøget indledes grundlovsdag 5. juni kl. 10 med kongeskibets anløb ved Havnepladsen i Aarhus Midtby. Her modtages dronningen af blandt andre borgmester Jacob Bundsgaard og en festklædt by, som over de næste par dage vil byde på et væld af oplevelser og vise nye sider af byen.

Efter anløbet på Havnepladsen vil dronningen i karet blive eskorteret gennem byen af gardehusarer til Aarhus Rådhus, hvor hun og hendes følge kan se frem til officiel modtagelse og hyldest på balkonen.

Om eftermiddagen vil den folkelige fejring fortsætte i Mindeparken, hvor dronningen vil være midtpunkt for en række aktiviteter, hvor der vil være fri adgang for alle.

"Jeg glæder mig til at fejre dronningen sammen med hele byen. Det bliver både festligt og folkeligt. Aarhus og Dronningen er tæt forbundet, og det er altid noget særligt, når kongefamilien fejrer mærkedage i Smilets By," siger kulturrådmand, Rabih Azad-Ahmad (R).

6. juni fortsætter besøget, og her vil dronningen opleve både velkendte og nye sider af byen og dens mange bydele, inden hun sejler videre om aftenen.

Festlighederne gennemføres med støtte fra Salling Fondene og Poul Due Jensens Fond, oplyser kommunen.

Det endelige program forventes offentliggjort i maj.

dp

Publiceret 13 January 2020 16:59