Præsteklumme:

Alle er lige meget værd

Af
Cathrine Wang-Lauritsen

sognepræst i Skelager Kirke

præsteklumme Et nyt år er begyndt. I sin nytårstale talte Dronningen om krigen og de dyrt købte erfaringer, den gav hele verden. Hun mindede os om, at antisemitisme, intolerance og undertrykkelse af anderledes tænkende ingen steder hører hjemme.

Også den norske konge talte i år om, hvordan samfundet har udviklet sig siden krigen. Noget af det vi har lært siden, sagde han, er, at vi alle sammen er lidt anderledes. Det tror jeg, han gør klogt i at minde os om. Vi tænker alle lidt forskelligt. Vi bærer alle på lidt forskellige erfaringer. Selv børn som vokser op i den samme familie, kan have helt forskellige historier, når de fortæller om deres barndom. Vi er ikke ens. Men alle mennesker er lige meget værd - lige vigtige.

I den forgangne juletid, der som altid gav utallige fine møder med forskellige mennesker, blev jeg mødt af et altid aktuelt spørgsmål: "Hvis man skærer alt andet væk, og ser på værdierne i kristendommen, kan man så ikke sige, at vi og alle andre religioner, tror på det samme?"

Svaret er både ja og nej, tror jeg. Kristendommens værdier ligner stort set de andre religioners – der kan vi være enige. Fordi kristendommens værdier – at man skal værne om livet – sit eget og andres – er naturlige – giver sig af livet selv.

Men kristendommen er ikke kun en tro på de værdier, Jesus stod for. Det er en tro på det, at i hans liv, død og opstandelse, ser vi Guds sande ansigt. Vi ser, at den selvhengivende elskende er Gud – og Gud er den stærkeste kraft i verden. I det lys ser vi alt, som nogensinde er sagt og skrevet om Jesus –også alt hvad han selv har sagt og hans værdier.

Så selv om vi er flere religioner, som tror, der kun findes én Gud, så er den ene Gud altså markant anderledes, hvis kristendommen har ret. Derfor tror vi ikke det samme. Men det gør ikke noget. Vi behøver slet ikke være enige. Så længe vi bare lever sammen i fred, respekt og nysgerrighed for hinanden og hinandens forskellige livssyn. Vi er alle sammen lidt anderledes, men vi er alle sammen lige meget værd.

Publiceret 11 January 2020 06:00