Tine Dambo Nielsen fra Risskov har en ambition om, at vi skal opholde os mere i naturen og mærke den, for den stiller aldrig krav til os.

Tine Dambo Nielsen fra Risskov har en ambition om, at vi skal opholde os mere i naturen og mærke den, for den stiller aldrig krav til os. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

Fra marketingsdirektør til friluftsvejleder: Vi skal nyde naturen noget mere

Tine Dambo Nielsen har en mission om at få flere mennesker ud i naturen

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

natur Tine Dambo Nielsen fra Risskov har arbejdet som både marketingsdirektør og -chef, men nu har hun skiftet spor. Hun har nemlig kastet sig over et studie, og hvis alt går vel, kan hun til sommer kalde sig friluftsvejleder.

Hun har altid nydt naturen, altid holdt af at være i den, og hun lagde mærke til, at hver en lille sprække, der var i fritiden, blev brugt på at opholde sig i naturen enten alene, med kæresten eller sammen med hendes tre børn.

"Jeg har i mange år tænkt over, hvordan jeg kunne kombinere arbejde og friluftslivet, for med mindre man arbejder i naturen som for eksempel skovhugger, så er man jo ikke i den, når man er på arbejde. I maj nåede jeg til den konklusion, at nu skulle jeg gøre noget. Jeg var godt klar over, at der ikke var nogen, der kom og forærede mig et job i naturen, så jeg måtte gøre noget selv. Jeg sagde derfor mit arbejde op og startede med at læse til friluftsvejleder i Viborg," siger 42-årige Tine Dambo Nielsen, der med friluftsbøger på gulvet og iklædt tyk striktrøje og Fjällräven-bukser ikke lægger skjul på, at hun er vild med naturen.

Tårer i øjnene

Da hun var til åbent hus på skolen i Viborg, sad hun med tårer i øjnene.

"Jeg kunne mærke, at det er det her, jeg skal. Jeg er ikke på nogen måde religiøs, men det var ligesom en åbenbaring for mig," fortæller Tine Dambo Nielsen med et stort smil, mens hun kigger op i loftet og løfter armene op over hovedet.

Hun følte, hun var landet lige der, hvor hun hører til, blandt bålliv, sheltere og frisk luft. Den følelse vil hun gerne have, at andre også lærer at nyde, og derfor har hun planer om, at hun fra starten af 2020 stifter sit eget firma, ligesom hun er i gang med at undersøge, om hun kan stifte en forening, så hun kan få aarhusianerne ud i naturen.

Ingen elektronik

Tanken er, at man melder sig på et to-timers forløb, hvor hun tager en med ud i den friske luft og giver gode oplevelser.

"Det skal være for både børn og voksne, og der er ingen, der skal have telefoner eller lignende med. Jeg håber, at der er nogen, der ikke er vant til at være i naturen, der har lyst til at være med. Det kan være, vi skal lege udenfor, snitte i pinde og lave bål. Og så skal man huske på tre ting, når man er udenfor: Mæt, tør og varm. Naturen stiller ingen krav til os, og det er en befrielse at mærke," fortæller den kommende friluftsvejleder.

Hun prøver det af i Mollerup Skov lørdag 14. december klokken 10-16, og så melder man sig ind på to timer ad gangen. Man betaler et lille beløb, for man skal også have mad og drikke, når man er der.

"Jeg håber, at når det bliver lysere til foråret, at jeg så kan udvide, så man kan komme ud og overnatte i naturen, så man er af sted i mere end to timer," siger Tine Dambo Nielsen, der er bevidst om, at det tager tid at bygge det nye projekt op, hvis hun skal leve af det, så indtil videre er hun på dagpenge og underviser på Erhvervsakademi Aarhus i Viby.

Hendes mission med friluftsprojektet er, at vi skal væk fra indendørslivet og væk fra computerskærme, iPads, telefoner, PlayStation og lignende.

"Det lyder næsten som om, at jeg vil redde verden, og det kan jeg selvfølgelig ikke, men jeg kan være med til, at vi oplever noget andet, og at vi giver vores børn nogle udendørsoplevelser," fortæller hun med et stort smil.

Lige nu går hun og venter på svar for at høre, om hun er blevet udvalgt til at tage med på hundeslædeekspeditionen Fjällräven Polar, hvor hun skal være sammen med 19 andre mennesker fra hele verden og leve i minus 30 grader i det nordlige Sverige og Norge. Hun håber, det lykkes, og hvis ikke så forsøger hun igen næste år.

Friluftsliv

Hvis man vil være med lørdag 14. december klokken 10-16 skal man tilmelde sig på hendes Facebook-side 'Mere Friluftsliv i hverdagen'

Publiceret 13 December 2019 08:00