Foto: Aarhus Universitetshospital

Foto: Aarhus Universitetshospital

Sygeplejemangel på AUH sender patienter ud på hospitalsgangene

Lukning af senge og ansættelsesstop har fået konsekvenser for patienterne på bl.a. kræftafdelingen på AUH

Af
Maria Dalhoff

JP Aarhus

Mangel på sygeplejersker har fået ledelsen på Aarhus Universitetshospital (AUH) til at samle kapaciteten mellem flere afdelinger.

Men en af konsekvenserne er, at flere patienter på kræftafdelingen nu må tilbringe dagtimer i en seng på hospitalsgangene, fordi der ikke er plads til dem inden udskrivning af andre patienter på stuerne. En lungecancerpatient måtte i sidste uge tilbringe en stor del af natten i en seng på hospitalsgangen, da der ikke var ledige patientstuer, fortæller fællestillidsrepræsentant Jacob Gøtzsche, Dansk Sygeplejeråd, AUH.

»Patienten blev indlagt først på natten og måtte ligge uden afskærmning og en receptionistklokke. Det er ikke værdigt. Det er et udtryk for, at hospitalet er voldsomt presset på personalesiden, og sengekabalen går ikke længere op,« siger Jacob Gøtzsche, som vurderer, at der i øjeblikket bl.a. mangler omkring 30 sygeplejersker på intensivafdelingen, og flere medicinske og kirurgiske afdelinger mangler mellem 10 og 15 sygeplejersker.

Bemandingssituationen og patientkapaciteten inden for bl.a. urologiområdet betyder, at der kan opstå overbelægning på afdelingen. Det nødvendige antal sengepladser køber det urinvejskirurgiske speciale sig til på kræftafdelingen, som dermed er nødt til at beholde kræftpatienterne på gangen, indtil der bliver en ledig stue.

Hospitalsdirektør på AUH Poul Blaabjerg kender ikke til overnatning på hospitalsgange, men han erkender problemet i dagtimerne.

»Det er en midlertidig omlægning i kapaciteten, som betyder, at patienter kan opleve at skulle vente på at komme på en stue i løbet af dagen. Vi er ikke tilfredse med situationen, men vi må nok erkende, at den kommer til at fortsætte nogle måneder endnu. Formentlig frem til maj næste år,« siger Poul Blaabjerg.

Publiceret 09 December 2019 07:27