Foto: Adobe Stock

Foto: Adobe Stock Gregory Lee - stock.adobe.com

Advarsel til alle julehandlende på nettet: Det skal I passe på

Når julegaverne købes på nettet, er det vigtigt at tjekke, hvem man handler med. Næsten en tredjedel af danskerne har købt varer i en udenlandsk netbutik, som de egentlig troede, var dansk, viser en ny rundspørge. Det har stor betydning for prisen og ens rettigheder, hvor netbutikken har hjemme, og hvorfra varen er sendt.

Forbrugerne føler sig trygge ved at handle på nettet, og langt de fleste tjekker, om de kan stole på netbutikken, før de handler. Alligevel er næsten en tredjedel blevet overraskede over at have købt varer i en netbutik, som de troede, var dansk, men viste sig at ligge i et andet land.

Det viser en rundspørge, som analyseinstituttet Wilke har gennemført for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen blandt 1.020 danskere.

Netop det forhold, at forbrugerne ikke ved, hvem de handler med, går igen, når de 13 myndigheder, der står bag informationsindsatsen ”Nethandel #heltsikkert”, beskriver de største udfordringer, som forbrugerne har ved nethandel.

Ud over at det kan have betydning for forbrugernes rettigheder og klagemuligheder, hvor netbutikken hører hjemme, vil varer fra uden for EU måske ikke leve op til samme standard, som de varer der sælges inden for EU, som skal leve op til EU’s regler for kemi og produktsikkerhed.

Miljøstyrelsen har ved flere kontroller fundet farlig kemi i legetøj købt i webshops uden for EU. Sikkerhedsstyrelsen har for nylig testet 22 varer fra handelsplatforme uden for EU, og 21 af dem var farlige. Samtidig risikerer forbrugerne også at støde på kopivarer på nettet.

Gode råd – hvis du køber julegaven på nettet

  • Overvej, om tilbuddet er for godt til at være sandt. Er prisen fx mistænkeligt lav, eller er der sprogfejl og skæve priser?
  • Tjek, hvem der står bag netbutikken, og hvor netbutikken hører hjemme. Netbutikker i EU skal oplyse telefonnummer, mail, adresse og navn. Du kan også bruge CVR-registret, Dk-hostmaster.dk og Who.is til at tjekke, hvem der står bag netbutikken
  • Vær opmærksom på, om netbutikken ligger i et land inden for eller uden for EU. Hvis netbutikken ligger i et land uden for EU, kan du ikke være sikker på at have de samme rettigheder og klagemuligheder som inden for EU
  • Undersøg, hvilket land varen bliver sendt fra. Hvis varen sendes fra et land uden for EU, vil du ikke være beskyttet af EU’s produktsikkerhedsregler og kemiregler. Samtidig kan der også komme told og moms oven i prisen på varen
  • Sørg for at betale med betalingskort

Pressemeddelelse: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Generelt handler danskerne både i danske og udenlandske netbutikker. Mens knap 90 procent har handlet i danske netbutikker inden for de seneste to år, har næsten 60 procent handlet i netbutikker i andre europæiske lande, og næsten 40 procent har handlet i netbutikker uden for EU.

Publiceret 08 December 2019 08:18