Ellen Hørlyck Kaae har åbnet Madame Kaae Retro i Beder.

Ellen Hørlyck Kaae har åbnet Madame Kaae Retro i Beder. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

Ny retro og vintage-butik i Beder: Jeg har altid elsket at gå på skattejagt

Lige siden hun var en lille pige, har 62-årige Ellen Hørlyck Kaae fra Mårslet været vild med at gå på jagt efter genbrugsguld

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

retro Hun arbejder 25 timer om ugen som pædagog i Mårslet, hvor hun også bor, men helt fra hun var en lille pige, har hun elsket at gå på jagt i gamle gemmer og guld.

I dag er Ellen Hørlyck Kaae 62 år og har netop slået dørene op til sin butik Madame Kaae Retro på Beder Landevej 68 i Beder. Hun sælger både retro og vintage - med andre ord genbrugsguld, så ikke den slags man kan finde i de traditionelle genbrugsbutikker.

"Jeg har altid gået og rodet med den her slags. Jeg har mere eller mindre altid gået på markeder på jagt efter retro-guld. Jeg går på efterløn til september næste år, og det her er min hobby - jeg elsker at gå på skattejagt og sælge det videre," siger Ellen Hørlyck Kaae, der allerede som barn gik på jagt i gemmerne i bedstemorens skab og på forældrenes loft.

Kig på butikken længe

I mange år har Ellen haft kig på butikken, der ligger på hjørnet lige overfor Netto i Beder, og da det blev en mulighed, gik det stærkt med at få nøglerne. Hun kan huske, hun gennem årene er kommet i forretningen, da den var en manufakturhandel i bedste Mads Skjern-stil fra Matador, og hvordan hun har købt sytråd med børnene, da hun arbejde på Amaliegården i Beder.

"Jeg talte med hende, der havde butikken før mig om mandagen, tirsdag og onsdag ryddede hun lokalet, og torsdag fik jeg nøglerne - det er cirka to uger siden nu, og jeg er åbnet. Jeg var så klar," siger Ellen Hørlyck Kaae, der mener, at hendes nye butik passer godt ind i den bølge af bæredygtighed, der hersker for tiden.

Kriteriet for det, der er på hylderne i den lille butik, er, at det skal være af en vis kvalitet, og hun er selv ude at lede efter genbrugsguldet, som hun sælger videre i forretningen. Hvis der er kunder, der har særlige ønsker til noget, så går hun gerne på jagt efter det. For eksempel rejser hun ofte til Sverige for at købe varer til butikken. Hos vores nordiske naboer er der nemlig et lidt andet setup omkring genbrug. Her er der hele haller, der er fyldt med retro, vintage og genbrug, og her går Ellen ofte på jagt efter det helt rigtige.

En stor drøm

Hun har haft drømmen om at åbne sin egen retro og vintage-butik i mange år. For år tilbage havde hun et byhus i Skagen sammen med sin mand. Om sommeren kørte de en bed and breakfast i huset, hvor hun også solgte genbrugsguld. Der kom mange kunder, men at have en fysisk butik hele året, var fortsat en drøm. De solgte huset i Skagen, og nu er hendes drøm om en fysisk butik altså gået i opfyldelse.

"Det er så dejligt, og jeg er så glad for butikken. Jeg håber, at kunderne kommer ind og kigger, hvad der er på hylderne. Jeg bruger også Instagram en del, hvor jeg lægger mine varer op. Jeg har også et helt hjørne til børn, og de er mere end velkomne i butikken også. Jeg har arbejdet med børn i cirka 40 år, så de må meget gerne være herinde og kigge på de ting, der er, mens mor og far kigger i butikken," siger hun.

Udlejning af porcelæn

Det er dog ikke kun genbrugsguld til salg, der er i butikken. Ved siden af Madame Kaae Retro kører hun nemlig Table & More, hvor hun udlejer glas, bestik og porcelæn til fester. Hun har blandt andet et retro-stel med guldkant og nogle fine, gamle glas, der passer i stilen.

"Jeg har ingen ambitioner om at blive landsdækkende, men jeg har et håb om at blive stor i lokalområdet, og at jeg kan komme ud til nogle bryllupper, fødselsdage og konfirmationer med mit udlejningsfirma. Jeg vasker det selv op bagefter, for det kan ikke tåle at komme i opvaskeren," siger Ellen Hørlyck Kaae med et smil.

Der er åbent i butikken fredag klokken 13-17.30, lørdag klokken 10-15 og søndag i december klokken 10-15.

Publiceret 06 December 2019 11:11