Rådmanden skruer nu bissen på overfor indsamlingsorganisationerne, der bruger facere. Foto: Aarhus Kommune

Rådmanden skruer nu bissen på overfor indsamlingsorganisationerne, der bruger facere. Foto: Aarhus Kommune

Facer-fadæsen:

Nu har skuffet rådmand sat juristerne i gang

Bünyamin Simsek vil have belyst, hvilke handlemuligheder Aarhus Kommune har overfor de organisationer, der benytter facere

Af
Danni Paulsen

Alt er tilbage ved det gamle, og facerne i Aarhus vil fortsætte med at arbejde, som de altid har gjort.

Det stod klart onsdag, da det blev meldt ud, at ISOBRO, indsamlingsorganisationernes brancheforening, som med Aarhus Kommune havde indgået en aftale om en forsøgsordning med facer-zoner, løb fra aftalen.

ISOBRO holder på medlemmernes ret til at bevæge sig frit i det offentlige rum, og den ret ville de pludselig ikke gå på kompromis med.

Det vækker harme i Teknik og Miljø, hvor rådmand Bünyamin Simsek synes, der var fundet en løsning, som alle parter kunne være tilfredse med.

"Der er ikke nogen, der har anfægtet deres ret til at være på gaden, men vi har søgt en løsning til glæde for alle. Det synes jeg, vi fandt, og derfor er det en synd og en skam, at de løber fra aftalen og vil tilbage til at give de handlende i Aarhus en dårlig oplevelse på grund af deres 'grundlovssikrede ret'. Jeg undrer mig og er dybt skuffet," siger han til Lokalavisen Aarhus.

Rådmanden lægger ikke skjul på, at han er frustreret. På borgernes og butikkernes vegne, men også på hans egen forvaltnings.

"Alt var ordnet og på plads. Aarhus Kommune har brugt oceaner af tid og holdt adskillige møder for at få en god løsning, og så springer de fra på målstregen. Det, synes jeg faktisk, er uordentligt."

Undersøger juraen

ISOBRO har til Lokalavisen Aarhus udtalt, at man ikke vil lade sig begrænse, og dermed er det svært at se, hvordan parterne skulle kunne finde en ny aftale for de aarhusianske facere.

Derfor har Bünyamin Simsek nu også set sig nødsaget til at skrue bissen på og sætte kommunens jurister i sving for at se, om der er nogle juridiske muligheder i forhold den grundlovssikrede ret, indsamlingsorganisationerne har til at hverve medlemmer på gaden. .

"Nu har jeg bedt forvaltningen om at få belyst vores handlemuligheder i det her. Om vi kan få lov til at administrere det her på nogen måde, for det skylder vi borgerne, når det står tydeligt for alle, at det her er til stor irritation for rigtig mange mennesker. Det kan ISOBRO og dets medlemmer heller ikke være tjent med," siger han og fastslår, at kommunen stadig er indstillet på dialog.

"Vi lukker ikke døren på nogen måde, og jeg er selvfølgelig klar på et kaffemøde, men det ændrer ikke på, at jeg er nødt til at få min forvaltning til at kigge grundigt på, om vi som kommune har nogle beføjelser på dette område."

Publiceret 05 December 2019 14:05