Facere på gaden.

Facere på gaden. Arkivfoto.

Aarhus Kommune:

Indsamlingsorganisationer løber fra aftale om facere

Facer-aftale i Aarhus er faldet til jorden

Af
Jeppe Rafn

Aarhus Kommune og Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, Isobro, indgik for nylig en aftale om reglerne for de såkaldte facere, som kontakter folk på gaden for at få dig til at støtte velgørende formål.

Mange borgere har været irriterede over at blive kontaktet af facere, som man finder påtrængende og som hidtil frit har kunnet kontakte folk på gaden på udvalgte steder.

Aarhus Kommune og Aarhus City Forening, som har delt irritationen, har derfor igennem længere tid presset på for at få en ny aftale med Isobro. Det lykkedes i oktober, hvor parterne blev enige om et toårigt forsøg i Aarhus, der i højere grad skal gøre det op til folk selv, om de vil snakke med facerne.

Aftalen gik kort fortalt ud på, at facerne skal stå ved - og blive stående ved - nogle mærker i fortovet på ti udvalgte steder i Aarhus, blandt andet ved Clemens Bro, Store Torv, Lille Torv, Immervad og Ryesgade i Aarhus.

Både kommunen, Cityforeningen og Isobro udtrykte tilfredshed med den indgåede aftale, men nu oplyser Aarhus Kommune, at Isobro har trukket sig fra aftalen.

"Jeg er meget skuffet over, at Isobro alligevel ikke vil være med i en aftale, hvor der også blev taget hensyn til deres medlemmers ønsker. Der er stadig behov for at finde en løsning. Jeg vil derfor undersøge mulighederne for at finde en løsning, som aarhusianerne kan være tjente med,” siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø, i en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune.

Rådmand Bünyamin Simsek står fast på, at kravene til facere skal skærpes.

Det var meningen, at aftalen skulle være trådt i kraft i begyndelsen af julemåneden.

”Vi havde faktisk passeret målstregen og var klar til at indvie initiativet, som gavnede både byens borgere, butikkerne og Isobross medlemmer. Jeg er meget skuffet over, at Isobro alligevel ikke ønsker at leve op til aftalen, og jeg håber på en snarlig løsning til gavn for borgerne som færdes i byen,” siger Claus Bech, formand for Aarhus City Forening.

Lokalavisen har efterfølgende fået en kommentar fra Isobro, som kan læses i artiklen herunder:

Publiceret 04 December 2019 09:38