Mette Grovermann, generalsekretær i Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, Isobro.

Mette Grovermann, generalsekretær i Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, Isobro. Pressefoto

Facere vil kunne bevæge sig frit i Aarhus: Trækker sig fra indgået aftale med kommunen

Baglandet i Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, Isobro, var ikke tilfredse med ny facer-aftale med Aarhus Kommune, som nu er faldet til jorden

Af
Jeppe Rafn

Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, Isobro, har trukket sig fra den aftale om facere, brancheorganisationen for nylig indgik med Aarhus Kommune.

Det bekræfter Isobros generalsekretær Mette Grovermann overfor Lokalavisen.

Hidtil har facerne selv kunnet bevæge sig frit og tage kontakt til folk på gaden på udvalgte steder i midtbyen i Aarhus. Den nye aftale gik kort fortalt ud på, at facerne skulle stå på nogle bestemte steder i midtbyen, og at det så skulle være op til folk på gaden at kontakte facerne. Men den aftale er altså faldet til jorden.

”Det er blevet klart for mig, at Isobro desværre ikke har formået at have en tilstrækkelig tydelig inddragelse af vores medlemmer i processen,” skriver Isobros generalsekretær Mette Grovermann til Lokalavisen Aarhus.

Ikke opbakning

Hun uddyber overfor avisen, at der ikke var opbakning i Isobros bagland til den indgåede aftale.

"Vi vil ikke begrænses, og det er det, aftalen ligger op til. Vi vil gerne kunne bevæge os frit," forklarer Mette Grovermann og beklager samtidig, at Isobro indgik aftalen uden at have medlemsorganisationernes opbakning.

”Vi lægger os fladt ned og kan kun beklage, at vi ikke havde opbakning i baglandet. Det er en fodfejl fra vores side,” siger Mette Grovermann.

Hun understreger, at der hele vejen igennem forløbet om en ny faceraftale har været en god dialog med Aarhus Kommune og en fælles forståelse for, at facerne har lov til at bevæge sig frit i gaderummet.

”En aftale er nødt til at være frivillig, for man kan ikke lovligt begrænse facernes ret til at bevæge sit frit i gaderummet. De skal efterleve en række etiske retningslinjer og vejloven, men retten til deres tilstedeværelse er indiskutabel,” siger Isobros generalsekretær.

Mette Grovermann håber på en fortsat god dialog med Aarhus Kommune.

”Jeg håber, Aarhus Kommune inviterer mig på kaffe i januar, så vi kan tage den gode dialog op. Kommunen har hele tiden sagt, at man gerne vil drøfte konstruktive rammer for borgernes møde med velgørende foreninger.”

Publiceret 04 December 2019 11:12