Bundsgaard præsenterede mandag visionen for stadionområdet sammen med de to donorere af i alt 500 millioner kroner, Henrik Lind (Lind Invest) og Jens Bjerg Sørensen (Købmand Herman Sallings Fond). Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Bundsgaard præsenterede mandag visionen for stadionområdet sammen med de to donorere af i alt 500 millioner kroner, Henrik Lind (Lind Invest) og Jens Bjerg Sørensen (Købmand Herman Sallings Fond). Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Borgmesterens bud:

En kvart milliard skattekroner skydes i stadionprojektet

Infrastruktur i stadionområdet kræver kæmpeinvestering fra kommunen, vurderer Jacob Bundsgaard (S). Elendig timing, lyder det fra SF

Af
Esben Larsen Mikkelsen og Jonas Hvid

JP Aarhus

Der var applaus og takketaler, da milliardæren Henrik Lind og Salling Fondene mandag præsenterede en samlet donation på en halv mia. kr. til et nyt stadion i Aarhus og udvikling af et større område. Men står det til borgmester Jacob Bundsgaard (S) kommer skatteyderne til at lægge omkring det samme beløb som hver af gavegiverne – 250 mio. kr.

»Det er inden, vi ved, hvordan projektet skal se ud, og hvilke funktioner der skal ind. Så det er et løseligt overslag på, hvad man kan forestille sig,« understreger borgmesteren.

Han kan ikke sige, hvad de kommunale midler specifikt skal bruges på. Han mener, at donationerne og projektet, der bl.a. skal udvikle området ved stadion, Mindeparken og væddeløbsbanen, skal ses som en helhed.

»Jeg forventer, at det er nemmest at finansiere stadionbyggeri med eksterne midler, fordi det kan generere løbende drift. Det er vanskeligere at finde ekstern finansiering til infrastruktur og det, som der er en åben offentlig adgang til. Det skal kommunen i givet fald være med til at løfte,« siger Jacob Bundsgaard.

Skattekronerne kan kun udløses, hvis borgmesteren har et flertal i byrådet, og her bliver idéen modtaget meget forskelligt.

Hos Venstre understreger politisk leder og teknikrådmand Bünyamin Simsek, at kommunen vil foretage nødvendige investeringer for at sikre og understøtte strukturen i området. Hvad angår borgmesterens bud på 250 mio. kr., siger han:

»Så længe det ikke skal gå direkte til mursten i forbindelse med et stadion eller en arena, men skal gå til at forbedre fremkommeligheden eller parkeringsmulighederne, tilgængeligheden til og fra området og gøre området endnu smukkere, så er vi meget åbne over for det.«

Hos Enhedslisten og SF får en kommunal kapitalindsprøjtning en mere lunken modtagelse. SF afviser ikke, at investeringer i infrastruktur kan komme på tale. Men de 250 mio. kr. er der ikke støtte til.

»Det er langt i overkanten af, hvad vi kan være med til. Vi står over for gigantiske besparelser på socialområdet. Timingen er mildest talt elendig for at bruge skattekroner til et nyt stadion,« siger Jan Ravn Christensen (SF). Borgmesteren påpeger, at det er svært at sammenligne en investering i et nyt stadionprojekt, der står i 100 år, med et driftsunderskud på socialområdet.

Keld Hvalsø (EL) forklarer, at han generelt er modstander af kommunale midler i stadionprojektet:

»Det er relativt løst bare at slynge en kvart mia. kr. ud. Det er saftsuseme mange penge. Selvfølgelig ikke, hvis vi begynder at snakke letbane, men det ser jeg ikke komme, så ville det nok være bedre at lægge stadion et andet sted. Når borgmesteren siger infrastruktur, så skal vi finde ud, hvad for et stadion vi skal have, hvad for en infrastruktur der bliver behov for. Snakker vi letbanespor, ekstra p-pladser, p-huse, hvad er det?«

Plan for stadionområdet

  • Under visionen ”Kongelunden” skal området ved stadion, Mindeparken og væddeløbsbanen udvikles.
  • Salling Fondene og Lind Invest vil bidrage med 500 mio. kr. hertil – 250 mio. kr. hver.
  • Salling Fondene har allerede givet 5 mio. kr. til en proces- og projektledelse.
  • Visionen har fem pejlemærker. Bl.a. skal området være en samlet attraktion og centrum for livskvalitet, bevægelse og fællesskaber.
  • Donorerne, borgmesteren, rådmændene for Kultur & Borgerservice samt Teknik & Miljø sidder i en styregruppe.

Tidsplan:

2020: Etablering af projektorganisation og borgerinddragelse.

2021-2023: Overordnet udviklingsplan, planlægning og de første anlægsarbejder.

2024-2026: Infrastruktur, destinationer og øvrige anlægsarbejder.

Publiceret 03 December 2019 20:00