Claus Krogh, ansvarshavende chefredaktør for Politikens Lokalaviser

Claus Krogh, ansvarshavende chefredaktør for Politikens Lokalaviser

Chefredaktørens klumme:

Vi skal aldrig acceptere antisemitismens grimme ansigt

Der er grund til at være opmærksom på de politiske yderfløje, skriver Claus Krogh

I sidste uge blev der begået, hvad der kun kan betegnes som antisemitisk hærværk i Aarhus. Der blev blandt andet sat klistermærker med en gul stjerne på en bil, og det samme blev der gjort på to døre ved private boliger . Derudover blev der skrevet "Dø" og "Svin" på en af dørene. To af episoderne skete på årsdagen for Krystalnatten i 1938.

Krystalnatten er en betegnelse, der dækker over et vendepunkt i nazisternes jødeforfølgelse op til 2. verdenskrig. I løbet af krystalnatten blev utallige jødiske butikker og ejendomme i datidens Tyskland udsat for hærværk og plyndringer, ligesom synagoger blev ødelagt og jødiske gravpladser skændet.

Det kan virke harmløst med en malet dør og en gul stjerne, og en og anden vil måske trække på skuldrene og sige: Jo, men er der ikke mange andre ting i verden, der er vigtigere end en sortmalet dør og hærværk mod gravstene. Svaret er et klart NEJ.

Når antisemitismens grimme ansigt dukker op, er det vigtigt, at der bliver råbt vagt i gevær. Vi kan og må aldrig acceptere, at nogen som helst bliver udsat for stigmatisering, chikane og hærværk på grund af tro, religion eller hudfarve.

Her i avisen har vi i den seneste tid skrevet om de to organisationer Antiracistisk Netværk og Nordfront. Førstnævnte er ikke kendt for at have udøvet antisemitisk hærværk, mens en af Nordfronts ledere er blevet fængslet for hærværk mod en jødisk kirkegård i Randers.

Anledningen til at jeg nævner dem i denne klumme er, at de hver især indtager ydersynspunkter i den politiske debat i Danmark, og de er aktive i Aarhus. På Antiracistisk Netværks facebookside, der hedder Antifa Info Aarhus, kan man blandt andet købe klistermærker, hvor der står ACAB (All Cops Are Bastards), og et hvor der står "Skyd Inger" - en slet skjult trussel mod tidligere integrationsminister Inger Støjberg.

Nordfront kaldes af en forsker for rendyrket nazisme.

Der er med andre ord grund til at være opmærksom på begge grupper. Da begge grupper målrettet går efter at påvirke unge mennesker, er det vigtigt, at man som forældre og i byens skoler og på uddannelsesinstitutioner holder øje med disse mennesker og sørger for at klæde børn og unge på til at stille de rigtige kritiske spørgsmål. Kun med oplysning og dialog får vi en fredelig tone og en debat, som er et demokrati værdigt.

Med venlig hilsen

Claus Krogh

Ansvarshavende

chefredaktør

Publiceret 19 November 2019 07:55