Modelfoto:

Modelfoto: Adobe Stock

Farvel til smøgerne:

Ni aarhusianske gymnasier og erhvervsuddannelser bliver røgfri

Ni aarhusianske ungdomsuddannelser er gået sammen i en fælles kamp mod cigaretterne

Ni aarhusianske ungdomsuddannelser har nu taget den beslutning at være røgfri i skoletiden. Det oplyser Aarhus Business College på vegne af alle ungdomsuddannelserne i en pressemeddelelse.

”Nogle unge lærer at ryge på ungdomsuddannelserne, og det kan have negativ indflydelse på deres sundhed resten af livet. Vi tager ansvar ved at fjerne en unødvendig fristelse,” siger uddannelsesdirektør Aarhus Business College Hans Henning Nielsen i pressemeddelelsen.

Det er Risskov Gymnasium, Viby Gymnasium, Århus Statsgymnasium, Marselisborg Gymnasium, Aarhus Katedralskole, Aarhus Gymnasium, SOSU Østjylland, Aarhus Business College EUX og Aarhus Handelsgymnasium, som går sammen om at skabe røgfri skoletid fra 1. august 2020. Fra næste skoleår bliver det simpelthen forbudt at ryge i skoletiden – også uden for skolernes matrikler. Eleverne får i stedet tilbudt alternative sociale aktiviteter og fællesskaber, der efter behov suppleres med for eksempel rygestop-forløb, for de elever, der har svært ved at klare en skoledag uden røg, fremgår det af pressemeddelelsen.

”Det er en udfordring, og vi løser den ikke på en uge. Fællesskabet om cigaretterne skal væk. Det skal ganske enkelt være sjovere, hyggeligere og mere fristende at blive på skolen i pauserne end at smutte væk for at ryge,” siger Kirsten Skov, som er rektor på Marselis Gymnasium.

I den proces har elevrådene en vigtig rolle. De forskellige skolers elevråd mødes den 18. november på Risskov Gymnasium til en fælles workshop om røgfri skoledag. Her diskuterer de, hvordan man skaber en god hverdag på skolerne uden rygning, og som inspiration får de blandt andet oplæg fra Gitte Vils, sundhedsmedarbejder i Aarhus Kommune.

Kommunal opbakning

Også Jette Skive (DF), der er rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, holder oplæg for de ni elevråd, der repræsenterer over 8000 elever.

”Alt for mange unge begynder at ryge. Vi ved, de ofte begynder, når de er på ungdomsuddannelserne, og vi er derfor meget glade for skolernes nye initiativ,” siger Jette Skive, der på vegne af Aarhus Kommune bakker op om ungdomsuddannelsernes beslutning om røgri skoletid.

Beslutningen om røgfri skoledag er taget, men elevrådene har en vigtig rolle i at få initiativet til at fungere. Blandt andet når det kommer til igangsættelse af aktiviteter i skoletiden, der kan være med til at understøtte fællesskabet og erstatte rygernes sociale pauser.

”Rygning er farligt, men også et socialt samlingspunkt for rygerne og de potentielle rygere,” fortæller Lone Sandholt Jacobsen, rektor på Viby Gymnasium, som allerede i januar 2018 indførte røgfri skoletid.

Viby Gymnasium er en del af initiativet og deler erfaringerne fra de seneste år med røgfri skoledag med de andre skoler.

”Vi har nogle erfaringer, som de andre skoler helt sikkert kan bruge, og vi ønsker forsat at udvikle vores gymnasium med røgfrihed. Vi ved det hjælper – førhen var det normalt, at eleverne stod i grupper i pauserne og røg. Det ser vi ikke mere,” fortsætter Lone Sandholt Jacobsen.

jwh

Om Røgfri Skoletid

Fakta: Aarhus Business College

Publiceret 18 November 2019 15:29