Foto:

Foto: Adobe Stock

Skød til måls efter plakater af danske politikere:

Aarhusiansk IS-kriger er kommet til Danmark

Ahmad Salem el-Haj fra Gellerupparken kom mandag tilbage til Danmark og blev anholdt

Han er kendt for at optræde i en video, hvor han sidder i Syrien med et automatvåben og skyder til måls efter plakater med billeder af Naser Khader, Lars Hedegaard og Anders Fogh Rasmussen.

Dansk-palæstinensiske Ahmad Salem el-Haj, der er født og opvokset i Gellerupparken i Aarhus, rejste i 2013 til Syrien for at kæmpe side om side med Islamisk Stat, og mandag landede han i Danmark igen. I lufthavnen blev han anholdt og sigtet efter terrorparagraffen.

Det skriver TV2.

Det var Weekendavisen, der mandag kunne afsløre, at den aarhusianske IS-kriger kom tilbage til Danmark efter et langstrakt forløb, hvor de danske myndigheder har nægtet at tage imod ham.

Tyrkiet har dog igangsat en proces med at hjemsende europæiske IS-krigere.

Ahmad Salem el-Haj har været i Tyrkiet siden december 2017. Han blev sammen med sin kone og to børn smuglet til landet, efter han blev hårdt såret i en bombeangreb i Syrien i starten af 2017.

Ifølge Weeekendavisen blev Ahmad Salem el-Haj, der har siddet i kørestol siden bombeangrebet, idømt fire år og to måneders fængsel i Tyrkiet , men blev i november 2018 overført til en udrejsecenter, hvorfra han har forsøgt at få et pas, så han kan rejse tilbage til Danmark.

Det er nu lykkedes det tidligere medlem af salafist-gruppen 'Kaldet til Islam', og nu venter formentlig en dansk retssag, idet han i 2014 blev sigtet for terrorisme og for at tilskynde til forbrydelse i videoen.

el-Haj har tidligere til Weekendavisen udtalt, at han fortrød den kendte video, og at han blev presset til at lave den.

Ligeledes til Weekendavisen har han fortalt, at han vil tilbage til et almindeligt liv i Danmark.

"Jeg håber, at jeg kan komme tilbage til Danmark og være et helt almindeligt menneske. Jeg vil meget gerne hjem sammen med min kone og børn. Jeg vil gerne have, at mine børn lærer dansk og bliver en del af samfundet."

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er af Ritzau mandag citeret for at være klar til at straffe danske syrienkrigere hårdt.

"Fremmedkrigere, der måtte komme til Danmark, skal straffes hårdest muligt. Hvis de allerede er dømt i udlandet, må myndighederne se på, om de kan straffes yderligere her i landet."

dp

Publiceret 11 November 2019 19:04