Aarhus forskere giver håb til personer med hiv.

Aarhus forskere giver håb til personer med hiv. Modelfoto: Adobe Stock

Kur mod HIV? Aarhus-forskere tager vigtigt skridt på vejen

Aarhusianske forskere undersøger, om hiv-patienter kan undgå medicin i længere perioder

Forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet står i spidsen for et nyt forskningsprojekt, som forskerne ser som et vigtigt skridt på vejen mod udviklingen af en kur mod hiv. Det oplyser universitetshospitalet i en pressemeddelelse.

Projektet skal vise, om en ny kombination af eksperimentel hiv-behandling kan føre til, at personer med hiv kan holde op med at tage deres daglige hiv-medicin i en længere periode. Forsøget, som hedder Titan, bygger på en afprøvning af to nyudviklede typer af medicin.

"Forsøget er blandt de mest innovative i verden og det første af sin art, der kombinerer to utrolig potente antistoffer mod hiv med en stimulator af immunforsvaret," siger læge, ph.d. og lektor Ole Schmeltz Søgaard fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet.

Hypotesen bag projektet er, at hver type forsøgsmedicin alene eller i kombination kan forlænge tiden fra standard hiv-behandling stoppes, til virus-mængden i blodet stiger.

I forsøget trækkes der lod om hvilken type af forsøgsmedicin, deltagerne skal have. Deltagerne er personer med hiv, som allerede er i medicinsk behandling. Forsøget er dobbeltblindet, hvilket vil sige, at hverken forsøgsdeltageren eller forsøgslægen i første omgang ved, hvilken behandling der gives.

Efter der er givet de første doser forsøgsmedicin, stopper forsøgsdeltageren sin vanlige hiv-medicin, og herefter måles virus-mængden i blodet med regelmæssige intervaller for at afgøre, om forsøgsmedicinen gør deltagerens immunforsvar i stand til at holde hiv-infektionen i skak.

Forsøget udgår fra forskere på Aarhus Universitetshospital, men universitetshospitalerne i Aalborg og Odense samt Hvidovre Hospital og Rigshospitalet deltager også aktivt i studiet og patientrekrutteringen. Derudover medvirker hospitaler i Australien og USA i studiet.

jr

Publiceret 11 November 2019 08:02