Sådan ser der ud ved Tilst Kirke i øjeblikket, hvor udvidelsen så småt er begyndt.

Sådan ser der ud ved Tilst Kirke i øjeblikket, hvor udvidelsen så småt er begyndt.

Tilst Kirke får ny tilbygning til 5,3 millioner kroner

Nyt byggeprojekt er nu i gang på kirkegården i Tilst. Et såkaldt sakristi skal stå færdigt til sommer

Af
Kristina Jakobsen

Byggeprojekt Sognepræst Lars Lindgrav Sörensen står med langstrakte arme. I sin iver forsøger han at vise de meter, det nye sakristi skal måle. Han kigger med spændte øjne på den kommende byggeplads. Jorden er bar og står klar til at skulle danne fundament for kirkens nye rum. Den gamle middelalderkirke i Tilst får inden sommeren 68 ekstra kvadratmeter, der skal rumme både lykke, sorg og plads til borgere og personale.

Den samlede pris er 5,3 millioner kroner inklusiv moms, og pengene kommer fra folkekirkens kirkeskattemidler og er bevilliget gennem de sidste fire års budgetter gennem Aarhus Vestre Provsti, oplyser Lars Lindgrav Sörensen.

Idéen opstod allerede i 2009. Tilst Kirke skulle have et sakristi. Kirken, der blev bygget i år 1170, mangler i dag et sted, der giver personale og kirkens medlemmer bedre opholdsmuligheder. Personaleforholdene skal forbedres, muligheden for at komme på toilettet, også som handicappet, skal faciliteters, og sidst men ikke mindst skal sakristiet give et rum som kirkens medlemmer kan bruge før, under og efter en kirkelig handling.

Det særlige ved valget af placeringen er, at der bliver gennembrud til sakristiet gennem den gamle kvindedør. Nu skal den igen agere gennemgang.

Det særlige ved valget af placeringen er, at der bliver gennembrud til sakristiet gennem den gamle kvindedør. Nu skal den igen agere gennemgang.

Men sådan et projekt er ikke bare lige til, når det er på kirkelig grund. Mange mennesker er inde over beslutningsprocessen, og der er mange krav til en tilbygning. Der har da også været bump på vejen. Særligt da første forslag ikke blev godkendt af den kongelige bygningsinspektør, som har det sidste ord i sådan en proces. I stedet blev to nye arkitektfirmaer inviteret til at lave et forslag til det nye sakristi. Her var både menighedsråd, bygningsinspektør og sognepræsten selv meget imponeret over det københavnske arkitektfirma Tulinius Linds forslag, der nu skal blive til virkelighed.

Sådan kommer til Tilst Kirke til at se ud med sakristiet til sommer.

Sådan kommer til Tilst Kirke til at se ud med sakristiet til sommer.

For Tulinius Lind har det været vigtigt, at kirkens hovedbygning stadig skal være hovedattraktion i det samlede anlæg. Det har været vigtigt at lave en tilbygning, der ikke bryder de hvide kalkmure og helhedsbilledet udadtil. Både mure og tag bliver derfor holdt i hvidt. Omvendt har det også været vigtigt at vise, at tilbygningen er et nyt tiltag til kirken.

"Man kunne sagtens have lavet en tilbygning, der lignede vores våbenhus, så man havde to tilbygninger, der lignede hinanden. Men vi synes ikke det ydede kirken retfærdighed at genbruge byggestilen fra 1500-tallet. Man må godt se, at vi også har bygget i 2019," siger Lars Lindgrav Sörensen og tilføjer, at en udfordring har været at kunne lide det nye, fordi det er så langt fra den gamle middelalderkirke. Dog har han oplevet en stor respekt for den gamle bygning fra arkitektfirmaets side.

Ligeledes har det både fra arkitekterne og sognets side været vigtigt, at tilbygningen kunne blive en langtidsholdbar løsning. Når det handler om udvidelse af kirken, er det vigtigt at kigge med evighedens øjne, mener Lars Lindgrav Sörensen. Derfor har beslutningen om placeringen af sakristiet også været en lang proces.

Sognepræst Lars Lindgrav Sörensen.

Sognepræst Lars Lindgrav Sörensen.

Det har igennem hele opstartsprocessen været vigtigt for personalet i Tilst Kirke at orientere deres medlemmer om, hvad der kommer til at ske. Også når byggearbejdet kommer i gang, sådan at det ikke kommer til at have en negativ betydning for medlemmernes brug af kirke og kirkegård.

"Vi oplever, at der kommer flere og flere til de ting vi tilbyder. Både gudstjenester, koncerter og hvad der nu ellers foregår i kirkerummet. Så vi synes, at det er på tide, at vi kan tilbyde vores brugere bedre forhold når de kommer i kirken," siger sognepræsten.

For Lars Lindgrav Sörensen er det særligt vigtigt, at rummet skal give plads til gode oplevelser, når man besøger kirken. Han ser frem til at bruge det som et samtalerum, hvor han kan få en snak med sine kirkebesøgende uden af sidde inde i kirken med vinterfrakken på. Vigtigst af alt er dog, at det i dagligdagen giver ham og hans kollegaer ordentlige forhold at arbejde i.

"Jeg ser frem til et sted, hvor vi ikke behøver at stå oveni i hinanden og få præstekjole på, som vi gør på nuværende tidspunkt," siger Lars Lindgrav Sörensen.

FAKTA

Sakristi

  • Et sakristi er et rum eller en bygning, hvor man opbevarer de hellige ting som dåbsfade og nadverudstyr.
  • Mange middelalderkirker, der blev bygget omkring 1200-tallet, har ikke oprindeligt et sakristi.

Publiceret 10 November 2019 08:00