Pædagogisk leder Bo Møller foran Solbjergs nye institution Fuglbjerggård.

Pædagogisk leder Bo Møller foran Solbjergs nye institution Fuglbjerggård.

Bondegårdspædagogik stråler i Solbjerg

Fuglbjerggård er en nystartet institution i Solbjerg og får stor rådmand-ros

Af
Kim Skovrup Andersen

Pasning Flere Solbjerg-forældres bønner blev hørt, da den integrerede institution for nylig så dagens lys med 100 pasningspladser fordelt på tre børnehave og tre vuggestuegrupper.

Navnet er Fuglbjerggård - opkaldt efter den bondegård, der lå på Solbjerg Hedevej i mange år - og den pædagogiske leder Bo Møller vurderer, at pladserne allerede er fyldt op til foråret.

"Der har været mangel på pladser og et lokalt pres her i Solbjerg. Vi er stadig i en opstartsfase, hvor der køres nye børn ind. Det er både tilflyttere men også oprigtig glade forældre, der ikke længere skal aflevere deres børn i Højbjerg eller Tranbjerg," forklarer han.

I det hele taget er der meget at glæde sig over ved den nybyggede institution, hvor det samlede anlægsbudget for både nedrivning og byggeri løber op på i alt 20,4 millioner kroner ifølge Børn og Unge-magistraten. Heraf udgør håndværkerudgifterne i alt knap 17 millioner kroner, mens resten er legeplads, inventar, projektledelse og andre omkostninger.

"Det har virkelig været fedt at kunne starte noget helt nyt op og være med i processen med at opdyrke en kultur og sætte sit præg på en hverdag," fortæller Bo Møller, som har ansat tyve mennesker til de daglige opgaver.

Tid til fordybelse

Han hylder selv langsommelighedens filosofi, hvor man giver sig tid til fordybelse:

"Vi vil gerne være en modpol til det pulserende samfund på den anden side af hegnet, hvor alt måles i prøver og præstationer. Det hele skal gå så stærkt, og jeg tager nogle gange mig selv i at tænke, hvad det egentlig er, vi har så travlt med. Vi skal alle sammen dø, men hvorfor skal vi derhen så hurtigt. Vi vil give børnene lov til at udvikle sig i deres eget tempo med tid til fordybelse," siger han og fortsætter:

"Jeg kalder det for bondegårdspædagogik, og jeg synes, det giver meget god mening med stedets historie. Vi vil gerne tilbage til rødderne."

Fuglbjerggård er en erklæret udelivsinstitution med særlig fokus på børn, dyr og natur i samspil med de fire elementer ild, vand, jord og luft.

"Vi prioriterer at være ude og er så heldige, at den gamle gårdhave er bevaret med høje træer og buske og andet godt med masser af åndehuller, hvor børnene kan trække sig væk og fordybe sig," siger Bo Møller.

Indenfor dufter det stadig af nyt træ, gangene er brede og der er store lyse rum.

"Jeg synes, at planløsningen er helt suveræn, og de store lyse rum fungerer super godt. Men de her fysiske rammer er intet værd, hvis vi ikke har medarbejdere, der kan opfylde og indfri de tanker og visioner, vi har for stedet," pointerer Bo Møller.

Vellykket byggeri

Ved indvielsen for nylig var det en begejstret Børn og Unge-rådmand, som var til stede:

"Der er mange ting, der gør Fuglbjerggård til et ualmindeligt vellykket daginstitutionsbyggeri med god plads. Man er rykket ind på et sjælfuldt sted med høje træer og en kæmpe stor legeplads. Og så er jeg vild med, at man tænker dyr og natur så meget ind i en daginstitution. Det gør den ret unik," siger Thomas Medom (SF), der også bemærkede den gode forældretilslutning til indvielsen.

"Det er altid et rigtig godt tegn, når der er rigtig mange forældre bakker op," lyder det fra rådmanden.

.

FAKTA

Om Fuglbjerggård

Siden 1719 har der været gård på Solbjerg Hedevej 51. Den fik først sit navn efter Laurids Fuglbjerg, der købte gården i 1946. I følge Solbjerg og Omegns Lokalhistoriske Arkiv var han den den første i gårdens historie, der ikke overtog som familiemedlem. Hans søn Svend Erik Fuglbjerg blev den sidste landmand på gården, og han solgte den i 1990 til Aarhus Kommune, som oprindeligt ville udstykke jorden til både erhvervs - og boligformål. Men det stod stille i den del år, og der blev arbejdet i en del år for, at der skulle etableres fritidsklubber. Det lykkedes aldrig,og i stedet rykkede lokaler kunstnere ind, indtil bygningerne var i så dårlig stand, at de blev jævnet ved jorden. Nu er der så skudt en ny og stor institution op.

Publiceret 08 November 2019 07:00