Mikkel og Rasmus maner til modstand mod spirende højrenationalisme i Aarhus.

Mikkel og Rasmus maner til modstand mod spirende højrenationalisme i Aarhus. Foto: Jeppe Rafn

Til kamp mod nynazister i Aarhus: Det her er kun begyndelsen

Nyt netværk vil bekæmpe nazistisk propaganda

Af
Jeppe Rafn

I oktober blev der hængt nynazistisk propaganda op på flere skoler i Aarhus. Måneden før blev en venstreorienteret bogcafé i midtbyen udsat for hærværk ved ophængning af klistermærker, der beskyldte stedet for at være landsforrædere og en fjende af folket.

Disse episoder har medvirket til, at der er blevet dannet et antiracistisk netværk i Aarhus, som vil bekæmpe højrenationalistisk propaganda.

”Der er blevet et markant behov for igen at organisere sig mod nynazistiske kræfter i Aarhus, der tidligere har været kendt for at være hovedsæde for højrenationalistisk vold i Danmark. Det her er kun begyndelsen. Vi kommer til at se overfald,” siger Mikkel, 26, der har været med at stifte det antiracistiske netværk.

”Vi håber at åbne folks øjne for det her, inden det går galt med overfald,” supplerer 32-årige Rasmus, der ligeledes er en af initiativtagerne til det nye netværk.

Blomstret op igen

Mikkel og Rasmus minder om, at Aarhus for omkring 10 år siden havde store problemer med vold begået af højrefløjsgrupperinger som White Pride og Danish Defence League. Det kulminerede i 2012 med en stor moddemonstration med flere tusinde deltagere.

I de følgende år var der mere ro på, men i de seneste par år er højrefløjsgrupperinger blomstret op igen, fortæller Mikkel og Rasmus, uden at det dog har udartet sig til overfald.

De nævner højrefløjsgrupperne Nordfront og Generation Identitær, der på hver sin måde viser sig i bybilledet.

”Nordfront er nynazister og de farligste, for de er klar til vold. Man kan bare se på deres hjemmeside, hvor de kalder sig kampgrupper og lægger videoer op, hvor de træner med kniv og køller. Generation Identitær er fascister og farlige på en anden måde. De har skiftet skråremmen ud med jakkesæt og vil hvidvaske nazismen. De laver propaganda på universitetet, prøver at være elitære og få det til at se smart ud at være nazist/fascist. Begge grupper prøver at rekruttere unge og fremstå stuerene. Vi vil oplyse om, hvem de i realiteten er,” siger Rasmus.

Fjerner plakater

Det antiracistiske netværk har indtil videre været aktive ved at fjerne plakater og klistermærker, som særligt den nynazistiske Nordfront har hængt op i Aarhus, eller ved at overklistre dem med egne klistermærker, der tager afstand til højrenationalisme.

”Nogle synes, man skal tie dem ihjel, men det stopper dem ikke. Vi mener ikke, de skal have lov til at sprede had og propaganda. Ethvert fornuftigt samfund bør sige fra. Det gælder om at aktivere så mange som muligt og inspirere andre til at gøre noget,” siger Mikkel.

Antiracisterne, der har organiseret sig på Facebook med gruppen ’Antifa Info Aarhus’, har desuden været til stede og demonstreret, når Rasmus Paludan har været i Aarhus for at promovere sit parti Stram Kurs.

Mikkel og Rasmus er ikke de to unge mænds rigtige navne. De frygter for repressalier, så Lokalavisen har indvilget i, at de kan være anonyme i denne artikel.

Opdatering: Lokalavisen er efterfølgende blevet kontaktet af Generation Identitær i Aarhus. De skriver, at Generation Identitær tager skarpt afstand fra totalitære ideologier som kommunisme, fascisme og nazisme og er kraftig modstander af politisk vold. "Vi er kendt i Danmark for vores opfindsomme og opsigtsvækkende aktioner, der inkluderer gadeteater, banneraktioner og meget andet. Vi er tilhængere af demokrati og ligesom mange andre interesseorganisationer, arbejder vi med at påvirke befolkning og politikere igennem oplysning. Vi er stærkt kritiske overfor masseindvandring, vi ønsker at dansk kultur skal være den dominerende i Danmark, og vi vil gerne styrke dansk identitet og europæisk samarbejde. Det er, hvad vi står for," skriver organisationen.

Lokalavisen bringer i den nærmeste fremtid en artikel om Generation Identitær i Aarhus.

Publiceret 06 November 2019 08:00