Foto:

Foto: Adobe Stock

Aarhus Kommune:

"Byggeloven er meget barsk på dette område"

Staten har udstedt nogle klare regler til kommunen, som den ikke kan dispensere fra

Af
Jonas Wrede Hansen

Hos Aarhus Kommune er man godt klar over, at reglerne om handicaptilgængelighed kan være en udfordring for iværksættere i restaurationsbranchen, og det er et område, hvor en del folk kommer i klemme.

Det fortæller Torben Simonsen, der kontorchef for juridisk service hos Byggeri i Aarhus Kommune.

"Byggeloven er meget barsk på dette område, og man har fra statens side sendt instrukser ud til kommunerne om, at det faktisk ikke er meningen, at kommuner skal løse det med dispensationer."

Det betyder, at man som indehaver af en restauration skal sørge for, at stedet lever op til reglerne om handicaptilgængelighed.

Kravet er, at man som kørestolsbruger skal kunne komme niveaufrit ind og rundt i restaurationen. Hvis der er mere end bare få serveringspladser, skal der også være et handicaptoilet.

Dyrt med gamle lokaler

"Nogle af de gamle ejendomme i Aarhus er enormt upraktisk bygget, fordi det i gamle dage var meget normalt, at man lavede dem to trin ned eller to trin op, og det er heller ikke alle steder, at der er tænkt på toiletter. Det kan derfor ende med at blive rigtig dyrt, hvis man skal ombygge stedet, så handicappede kan benytte det, som lovgivningen siger," fortsætter Torben Simonsen fra Aarhus Kommune.

Er det så ikke utroligt svært at være erhvervsdrivende i en gammel by som Aarhus?

"Jo, hvis man ikke er opmærksom på det, så er det i hvert fald. For det er ikke alle lokaler, der er egnet til det, så det kan blive rigtig dyrt. Og der står i den vejledning, vi har fået udstedt af staten, at økonomiske hensyn ikke må være afgørende, så man må ikke give dispensation bare fordi, ansøger synes, det er for dyrt," fortæller kontorchefen.

Det er faktisk kun, hvis bygningen er blevet udpeget som bevaringsværdig eller er umulig at renovere, at kommunen kan dispensere fra reglerne, og det sker meget sjældent, forklarer Torben Simonsen.

Publiceret 05 November 2019 14:49