20-årige Mette Marie Kjær Knudsen flyttede ind på kollegiet til studiestart 1. september.

20-årige Mette Marie Kjær Knudsen flyttede ind på kollegiet til studiestart 1. september.

Populært kollegium:

Unge vælger Gellerup

Samtlige ungdomsboliger i første etape af det nyopførte Aarhus Kollegiet på Karen Blixens Boulevard i Gellerup er udlejet på kort tid- også selv om de nye studerende kunne vælge andre boliger

Af
Af Jannik Nielsen

Gellerup er attraktiv. Det mener 156 nye beboere i området i hvert fald – de har nemlig valgt at bo i Gellerup, mens de studerer, også selv om de kunne få boliger andre steder i Aarhus. Der er nemlig boliggaranti, og derfor ikke mangel på ungdomsboliger lige nu. På trods af udbuddet vælger de unge alligevel Gellerup, og den store interesse og det aktive tilvalg af området glæder direktøren for Brabrand Boligforening, Keld Laursen.

"Det er gået over al forventning, også nu hvor vi for første gang i lang tid har stået i en konkurrencesituation. Og det er dejligt, at de unge kan se perspektiverne i alt det vi bygger op i Gellerup – de bliver en aktiv del af helt ny bydel med masser af mangfoldighed og sociale og kulturelle tilbud. Derfor er det også naturligt, at kollegiet er en del af det iværksættermiljø, som allerede er en del af Gellerup – vi bygger noget nyt op fra bunden. Det vil de gerne være en del af, og derfor siger de også ja til at til alt det som Gellerup bliver, og ikke det som Gellerup var. Men selvfølgelig skyldes det også at det er rigtig gode boliger som er indrettet med stor vægt på det sociale. Og så er det jo ret fantastisk, at de unge vælger Gellerup til, selv om de kunne have valgt noget andet," siger Keld Laursen.

Positiv forandring

Det kan 20-årige Mette Marie Kjær Knudsen godt genkende. Hun flyttede ind på kollegiet til studiestart 1. september, hvor hun kom til området fra Sjælland. Hun læser statskundskab på 1. semester på Aarhus Universitet, og hun var vidt omkring i sin boligsøgning. Hun er en af syv såkaldte tutorer på kollegiet, som skal sørge for at tage godt imod nye beboere, sørge for fælles trivsel og starte sociale aktiviteter, og hun endte med at vælge Gellerup, blandt andet på grund af fællesskabet og idéen om at bygge noget nyt op.

"Jeg vil rigtig gerne være med i det her. Gellerup er et fedt område med masser af potentiale og jeg er vild med stedet. Jeg vil være med til nuancerebilledet af området og skabe positiv forandring. Og sådan har mine medstuderende det også, vi har en slags fælles iværksætterånd omkring det her, hvor vi skaber forandring indefra, ændrer kulturen og bygger noget nyt op. Det gør vi blandt andet ved at give noget af os selv og deltage i så mange begivenheder som muligt og være en del af det lokale liv og fællesskab også. Fællesskabet på kollegiet er også vildt godt, og vi har allerede holdt en stor fest," siger Mette Marie Kjær Knudsen med smil i stemmen.

En naturlig udvikling

Det er unge fra alle egne af landet og verden, som er kommet til området, og de flytter ind i henholdsvis 1- og 2-værelses lejligheder fra ca. 35 kvadratmeter til godt 50 kvadratmeter. De unge kunne blandt få et indtryk af lejlighederne gennem en prøvelejlighed i 1:1-målestok, som var stillet op uden for Stakladen ved Aarhus Universitet på Vestre Ringgade. Samtidig har der også været bydelsvandringer og åbent hus, og annoncering på kollegiekontoret og aarhusbolig- samlet set betød det, at lejlighederne var væk på få måneder. Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen har rådgivet Brabrand Boligforening siden den store bydelsomdannelse gik i gang, og har stort kendskab til området. Han er ikke overrasket over, at det er gået stærkt, og at de unge vælger Gellerup til.

"De kommer der, fordi det er relativt tæt på det meste, og fordi det er et sjovt sted at bo. Jo yngre man er, jo mere naturligt er etnicitet og mangfoldighed, og samtidig er det også naturligt at gøre det modsatte af det, ens forældre ville vælge. Om 20 år er det måske dem, som bor i parceller, som forældrene gør nu – men de vælger det også, fordi det er rigtig positivt og spændende at være med til at omdanne området og bygge noget nyt op," siger Jesper Bo Jensen.

Publiceret 23 October 2019 09:00