Præsteklumme:

Uden humor ingen tro

Af
Jacob Holm

Fredenskirken

præsteklumme Jeg tror, at de fleste har oplevet en situation, hvor en bemærkning ramte plet – den fik os til at trække på smilebåndet og forløste situationen.

Storm P. havde en udviklet sans for det morsomme. På Storm. P’s egen tid slog det ham, hvor megen pessimisme, der var i tiden. Hvordan skulle det gå, hvor finder vi tro på fremtiden?

Indrømmet: Det er utrolig let at blive bekymret med alt det, vi hører. Men den måde vi bekymrer os på kan i værste fald skabe frygt og lamme os. Det er skidt i en tid, der kræver handling og fælles løsninger.

Storm P. har en ret morsom ordveksling mellem to vagabonder: Den ene siger bekymret: Alle taler om undergang. Hertil svarer den anden vagabond: Ja, men det er som regel kun en overgang.

Det er let at trække på smilebåndet her. Jeg fanges i min bekymrede stemning, men pludselig indfandt en omstilling sig. Storm P. benytter sig af ordspillet undergang/overgang. Med overgangen har håbet og troen indfundet sig ad en overrumplende vej, vi ikke troede mulig.

Særligt klimaet sætter en dæmper på vores forventninger og tro på fremtiden. Går vi undergangen i møde eller er det mere en overgang i historien, hvor klimaet er det helt store problem?

Over for det menneskeskabte står vel menneskets mulighed for løsninger? Lidt som vi lige nu ikke kan overskue den enorme – og helt nødvendige – omstilling vi er i? Har tiden ikke brug for at vi er fokuserede på overgange, mulige løsninger?

Undergang og højtidelig alvor står sjælden alene. For Storm P. hjælper humoren til at se overgange. Den sætter fri til at håbe. Teknologi, fremsyn og en portion tro skal der til.

Storm P. har en vidunderlig indsigt i denne dobbelthed af undergang og overgang, pessimisme og tro. En mand, der mest skuer bagud og ser fremtiden sort, siger til sin kone:

Min forstand hindrer mig i at tro. Hertil svarer konen så: Nå, men det er da en meget lille hindring.

Humoristen finder en befriende udvej, som den, der synes, at alt kun er til at græde over, ikke har fået øje på.

Man skal ikke være ked af det, når en dør smækkes hårdt i, siger Storm P, og videre: for så er der altid to andre der springer op. Der viser sig åbninger.

Kort sagt: Uden humor ingen tro.

Publiceret 19 October 2019 06:30