Headspace åbner et center i Aarhus i 2020. Pressefoto

Headspace åbner et center i Aarhus i 2020. Pressefoto

Headspace på vej til Aarhus:

Kommunen bør følge effekten på lang sigt

Økonomisk støtte til rådgivningstilbuddet Headspace bør følges op af kontrol af effekten for de unge på lang sigt, mener forsker i økonomi

Af
Louise Nyvang Burmeister

Den økonomiske støtte, som Aarhus Byråd netop har tildelt rådgivningstilbuddet Headspace, bør følges op af yderligere undersøgelse af virkningerne.

Det mener forsker i virksomhedsledelse og økonomi, Jørgen T. Lauridsen.

"Kommunen burde lave en grundig undersøgelse af, hvad der sker på længere sigt," siger Jørgen T. Lauridsen.

I de kommende to år giver Aarhus Kommune årligt 800.000 kroner til Headspace, som dermed i byen etablerer et center, hvor unge gratis og anonymt kan få en samtale med en ungerådgiver. Det kan blandt andet være samtaler om selvværd, uddannelse, angst, destruktive tanker eller kærestesorger.

Headspace har fået lavet spørgeskemaundersøgelser af effekten af dets tilbud ved at spørge de unge, efter de har gennemført et forløb. Flere rapporter, som Headspace har fået lavet, belyser samfundsmæssig gevinst ved tilbuddet, men erkender også at der er begrænsninger ved datamaterialet. Derudover har Rambøll i juni offentliggjort en evaluering af Headspace for Sundheds- og Ældreministeriet.

Ifølge Jørgen T. Lauridsen er der dog ikke tale om en grundig empirisk kontrol.

"Spørgeskemaundersøgelsen er lavet med unge, der netop har gennemført et forløb hos Headspace, men man bør følge op på virkningerne på længere sigt. For at se om de unge rent faktisk kommer videre i uddannelse, arbejde eller behandling eller hvad der nu skal til. Rambølls evaluering gør os marginalt klogere. Vi finder ikke ud af, om det rent fatisk er en samfundsøkonomisk gevinst," siger forskeren.

Kommuner skal tjekke

Tidligere har Headspace, der etablerede første center i Danmark i 2013, fået kritik af blandt andet Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, der mener, at effekten af Headspaces tilbud ikke er grundigt nok belyst.

Jørgen T. Lauridsen mener dog ikke nødvendigvis, at det er Headspaces opgave. Han opfordrer kommunerne til at komme på banen.

"Aarhus Kommune bør lave en follow-up undersøgelse på de unge, som har benyttet tilbuddet. Det skal gøres efter nogle år for at få svar på, om de rent faktisk får brugbar hjælp," siger Jørgen T. Lauridsen.

Udgiften til Headspace, der er et initiativ under Det Sociale Netværk, der er startet af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, ligger på cirka 4.500 kroner årligt pr. person, der får hjælp.

"Det er ikke et højt tal, når man tænker på, hvad udsatte unge ellers koster samfundet. Jeg vil ikke lægge hovedet på blokken i forhold til, om Headspace er en samfundsøkonomisk gevinst, men hvis de rent faktisk kan vise de unge videre i systemet til det rette sted, så synes jeg, at de 4.500 kroner er givet fornuftigt ud," siger Jørgen T. Lauridsen.

Fint at prøve det af

Thomas Medom (SF), der er rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, glæder sig over, at Headspace nu kommer til byen.

"Jeg har ikke haft nogen betænkeligheder ved at støtte Headspace. Jeg har fulgt dem i nogle år og set, hvordan de har udviklet sig. De er efterhånden til stede i mange byer, og jeg synes, det er fint at få prøvet det af i Aarhus," siger Thomas Medom.

Han mener ikke nødvendigvis, der skal laves større undersøgelser af Headspace.

"Jeg synes, det er misforstået, at man skal lave stramme målinger af frivilligt socialt arbejde. Vi skal passe på med at sammenligne det med dybt faglige tilbud, som eksempelvis gratis psykologhjælp, hvor man har fuldtidsansatte psykologer. Det her er et tilbud, der supplerer den indsats," mener Thomas Medom, der efter den to-årige periode, som tilbuddet nu får støtte i, vil evaluere.

"Vi skal selvfølgelig se på, hvor mange der kommer til at bruge tilbuddet, og hvordan det virker. Når den to-årige periode er ovre, vil vi se på, hvordan vi konkret evaluerer det," siger byrådspolitikeren.

Headspace har også en online chat-funktion, så unge i byer uden et Headspacecenter kan skrive sammen med en ungerådgiver.

Publiceret 18 October 2019 06:00