Præsteklumme: At flyve på 1. klasse

Af
Vini Madsen

sognepræst i Borum-Lyngby

Præsteklumme Facebook bliver vældig kritiseret fra tid til anden, men har nu også sine gode sider: Her kan man for eksempel invitere folk til at deltage i de nære fællesskaber. Også evangeliet inviterer til fællesskab – både i den nære og den store verden.

Det skete engang, at et fly lige var lettet fra Johannesburg i Sydafrika med kurs mod London. På økonomiklassen var der en utilfreds kvinde, som havde fået plads ved siden af en mand, som hun ikke brød sig om. Kvinden brokkede sig til stewardessen over sin sidemand. Rolig nu, sagde stewardessen. "Flyet er stort set booket op, alle pladser næsten besat, men jeg skal se, hvad jeg kan gøre."

Og så forsvandt hun, for lidt efter at vende tilbage. "Undskyld," sagde hun. Der er kun en enkelt ledig plads på 1. klasse. Og før den utilfredse kvinde nåede at sige noget, fortsatte stewardessen: "Det er nu ikke normalt for vores flyselskab at rykke passagerer op fra økonomiklassen til 1. klasse, men under de givne omstændigheder mente kaptajnen, at det ville være skandaløst på så lang en flyvning at lade en passager sidde ved siden af en så ubehagelig person!"

Hvorefter stewardessen henvendte sig til manden i sædet ved siden af med ordene: "Undskyld Sir, men vil De være så venlig at ta´ deres håndbagage og følge med mig op til 1. klasse?"

Hos Gud er vi aldrig hverken først eller sidst – vi er altid midt i, blandt andre mennesker og midt i verden, ja, en del af Guds skønne skaberværk. Og her er vi en del af mange fællesskaber på kryds og tværs af vores nære verden men også på kryds og tværs af verden i det hele taget. Og ind i alt dette fortæller evangeliet os, at vi er fri, der er ikke grænser for livet – vi kan flyve hvorhen vi vil, når vi gør det i kærlighed til Gud og vor næste, ja og så flyver vi altid på 1. klasse.

Publiceret 12 October 2019 05:00