Overraskende udvikling:

Vanddragen bliver ikke fjernet lige foreløbig

Røde partier har sat en kæp i hjulet for rådmand Bünyamin Simseks ønske om at få fjernet Vanddragen fra Store Torv

Af
Jonas Wrede Hansen

Meget overraskende ser det nu ud til, at aarhusianerne ikke slipper af med Vanddragen på Store Torv lige foreløbig. I ugens avis kunne man ellers læse, at der 30. september var flertal i Magistraten for at fjerne den meget omdiskuteret skulptur fra torvet for i stedet at køre den på depot, som teknikrådmand Bünyamin Simsek (V) har foreslået.

Så skulle man ellers tro, at den sag var afgjort. For selvom beslutningerne på magistratsmøderne lige skal en tur forbi byrådet, før de kan træde i kraft, så plejer det at være i Magistraten, at partierne giver deres meninger til kende.

Men på onsdagens byrådsmøde var der lige pludselig ikke flertal for at sende Vanddragen på depot, da Socialdemokratiet sammen med Det Radikale Venstre, SF og Enhedslisten oplyste, at man vil se på, hvad der skal erstatte skulpturen, før man fjerner den fra torvet.

Det er politisk drilleri

Den udmelding overrasker og ærgrer Bünyamin Simsek, der i lang tid har kæmpet for at få Vanddragen væk fra Store Torv og faktisk troede på, at han havde opbakning til det med sin visionsplan for Store Torv og Lille Torv.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Bünyamin Simsek (V) kalder det for politisk drilleri, at Socialdemokratiet ikke længere støtter forslaget om at sende den omdiskuteret skulptur Vanddragen på depot.

Bünyamin Simsek (V) kalder det for politisk drilleri, at Socialdemokratiet ikke længere støtter forslaget om at sende den omdiskuteret skulptur Vanddragen på depot. Arkivfoto: Jonas Wrede Hansen

"Vi havde møde i Magistraten, hvor Socialdemokratiet gav udtryk for, at de støttede forslaget. Og så ændrer det sig meget overraskende til byrådsmødet. Det rejser et spørgsmål, om hvorvidt man kan stole på de udmeldinger, som det borgmesterbærende parti kommer med," lyder det tydeligt skuffet fra rådmanden, som tror, at årsagen til den overraskende udvikling handler om, at han sidder i byrådet for Venstre.

"Jeg tror, konklusionen er den, som jeg også sagde til byrådsmødet, at man ikke vil give den sejr, som også er byens ønske, til en rådmand fra Venstre. Det er politisk drilleri, og det er synd for byens borgere," fortsætter Bünyamin Simsek til Lokalavisen Aarhus.

Vanddragen skal fjernes

Det socialdemokratiske byrådsmedlem Ango Winther, som på mødet i onsdags fortalte i byrådssalen, at Socialdemokratiet ikke støttede forslaget om at køre Vanddragen på depot, mener, at Bünyamin Simsek overreagerer ved at kalde det for "politisk drilleri".

"Jeg synes, det er en overreaktion fra hans side. Der er jo ikke tale om, at vi ikke vil være med til at få Vanddragen væk. Det er der mig bekendt stadigvæk stort flertal for. Men vi er nødt til at have at vide, hvordan han vil skaffe penge til det," fortæller Ango Winther til Lokalavisen Aarhus.

Flytningen af Vanddragen forventer Teknik og Miljø kan finansieres af de penge, som i forvejen af afsat til at renovere skulpturen, og visionsplanen for de torve, som Bünyamin Simsek vil forskønne, estimerede en arbejdsgruppe i april vil koste 52, 4 millioner kroner.

Bünyamin Simsek forklarer, at han ønsker, pengene skal findes ved næste års budgetforhandlinger.

Brug for attraktivt torv

Det er ikke kun rådmanden for Teknik og Miljø, der er ærgerlig over resultatet af byrådsmødet onsdag aften. Det samme er Claus Bech, direktør for Aarhus City Forening, som i mange år har kæmpet for at torvet blive forskønnet. Nu frygter han, at det trækker i langdrag.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Claus Bech, direktør for Aarhus City Forening, ærgrer sig over, at det ikke blev vedtaget, at Vanddrages skal sendes på depot

Claus Bech, direktør for Aarhus City Forening, ærgrer sig over, at det ikke blev vedtaget, at Vanddrages skal sendes på depot Arkivfoto: Camilla Kjærgaard Olesen

"Jeg er bange for, at historien gentager sig ved, at der går så meget politik i det, og at der så ikke bliver handlet på det. Det, synes jeg, vil være rigtig ærgerligt for både turister og aarhusianerne. Vi har brug for et spændende og attraktivt torv med ophold, miljø og grønt, og det lægger visionsplanen op til," siger han til Lokalavisen Aarhus.

Claus Bech forstår desuden ikke, at der lige pludselig ikke er politisk opbakning til at få Vanddragen væk hurtigst muligt, når der nu ligger en gennemarbejdet visionsplan klar.

"Det er ærgerligt, at man ikke har tillid til Teknik og Miljø og det store forarbejde, der er gjort for at føre de her planer ud i livet. Med den udvikling, som byen er i, skal vi sikre, at vi har nogle attraktive torve som man kan opholde sig på, når man er i byen," fortsætter Claus Bech.

Publiceret 11 October 2019 16:49